3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Baydemir için 5 yıl hapis istendi

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta düzenlediği kara harekatını protesto etmek amacıyla toplanan kalabalığa yaptığı konuşmasında, PKK'lı teröristlerden ‘Gerilla’ diye söz eden Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı DTP'li Osman Baydemir ile DTP Diyarbakır İl Başkanı Nejdet Atalay hakkında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Belediye Başkanı Osman Baydemir ile DTP İl Başkanı Nejdet Atalay, Kuzey Irak'ta 22 Şubat'ta Zap Kampı'na yönelik düzenlenen harekatı protesto etmek amacıyla 25 Şubat'ta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konukevi önünde toplanan kalabalığa hitaben konuşmalar yaptı. Baydemirn ve Atalay hakkında 3 bin 713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın 7/2'nci maddesi uyarınca 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanık Nejdet Atalay'ın yaptığı konuşmada, “Daha önce yapılan 24 operasyondan sonuç alınamadığı anlaşılmıştır. 60 ocağa ateş düştü, ama asker, ama gerilla daha fazla gözyaşı daha fazla yangın demektir. Erdoğan, Büyükanıt ve bakanların çocukları orada mı? Bombalar düşüyor, bedenler parçalanıyor. Yeter artık dönün bu yoldan. Gerilla olsun, asker olsun bunlar insan anaları, bacıları var. Birgün ateş size de düşer, bu halk ne istiyor onu sorun” dediği belirtildi.


İddianamede sanık Belediye Başkanı Osman Baydemir'in konuşmasında bu sorunun operasyon ve ölümlerle çözülemeyeceğini söylediği anlatılırken, “Yüreğim acıyor. Hiçbir polis, asker, gerilla hayatını kaybetmesin. Kardeşçe yaşayalım. Bir gerilla, bir asker hayatını kaybetse yerine geçecek 100 kişi vardır” dediği kaydedildi. İddianamede, 2 sanığın PKK'lı teröristlerden ‘Gerilla’ diye bahsettikleri, terör örgütünün sözde Yürütme Konseyi'nin 2007'de başlattığı ‘Önder Apo'yu yaşa ve yaşat' içerikli ‘Edi Bese' hamlesel sürecini çağrıştıran ve Türkçe karşılığı olan ‘Artık yeter' sözlerini kullandıkları bildirildi. İddianamede, sanıkların bu açıklamalarıyla örgütün amaç ve düşüncelerinin toplum içinde benimsenmesi, yayılması ve kökleşmesini teşvik edecek şekilde hitap edilen kalabalık ve bunların algılanma biçimi dikkate alındığında sanıkların konuşmalarının, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeceği bu nedeniyle yasa dışı örgüt propagandası yapmak suçunu işledikleri savunularak cezalandırılmaları istendi.

Başkan Baydemir ve İl Başkanı Atalay'ın yaptıkları konuşmaların basın ve yayın organlarında yer alması nedeniyle Konya’nın Meram İlçesi'nden Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan Hakkı Yıldız, Aydın Şahin ve Bektaş Yıldırım adlı 3 polis iddianamede ‘müşteki' olarak gösterildi.

Bu arada 17 Mart 2007 tarihinde Kuzey Irak'ın Halepçe kentinde yaptığı konuşma nedeniyle hakkında yasa dışı örgüt propagandası yapmak suçundan soruşturma başlatılan Osman Baydemir'e takipsizlik kararı verildi. Baydemir'in konuşmasında suç unsuru olabilecek yasa dışı örgüt propagandası suçu oluşmadığı gerekçesiyle hakkında dava açılmasına yer olmadığına karar verildi.

..
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2008 Salı 15:08:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?