3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Baydemir'in yargılaması sürüyor

PKK'nın yayın organı ROJ TV'nin canlı yayınında terör örgütü PKK'dan 'Silahlı Kürt muhalefeti' diye söz eden Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in, yargılanmasına Diyarbakır 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Duruşmada sanık Osman Baydemir ve avukatı Muharrem Erbey hazır bulundu. Baydemir hakkında, terör örgütü PKK'dan 'Silahlı Kürt muhalefeti' olarak söz ettiği gerekçesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 215. maddesi uyarınca "Halkı alenen kin ve tahrik" suçundan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. PKK'nın elebaşlarından Mustafa Karasu'nun da katıldığı canlı yayında Baydemir'in konuşmasının CD çözümünü de okuyan mahkeme, ROJ TV'nin CD kayıtlarını mahkemede sanık ve avukatına izletti.

Mahkemeden söz alan sanık Osman Baydemir, konuşmasında, canlı yayında yoksulluğu anlatarak, Türkiye'deki bölgelerarası eşitsizliğe dikkat çektiğini savundu. Çatışmaların, savaşın bitmesini istediğini ifade eden Baydemir, 'Silahlı Kürt muhalefetinin' silahı bırakmasını ölümlerin bitmesini istediğini, silahların susmasından hukukçu olarak memnuniyetini düşünce özgürlüğü çerçevesinde dile getirdiğini öne sürdü.

İddia makamı mütalaasında, suçun TCK 215 ve 216. maddeleri kapsamına girmediğini, sanığın konuşmasında "Terör örgütü propagandası yapmak" suçunu kapsadığını ve 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmanın Ceza Muhakemeleri Kanunu 250. maddesi kapsamındaki Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılmasını talep etti.

Mahkeme kısa bir aradan sonra, sanık Osman Baydemir'in Özel Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanması için görevsizlik kararı verdi.

Roj TV'nin stüdyosunda konuşan Baydemir, "Çatışma ölüm olan yerde siyaset bitmiştir. Diyarbakır'dan Ankara'da üretilen siyasete bakıldığında 'Akıl tutulması' değerlendirmesi yapılıyor. Şüphesiz 1999'dan sonra iki büyük gelişme oldu. Silahlı Kürt muhalefeti, stratejik değişime giderek silahı yöntem dışına, hatta militanlarını Türkiye dışına çıkardı. Bu milat olarak kabul edebileceğimiz süreç. Bunun oluşturduğu zeminle Türkiye Helsinki'de AB sürecine dahil edildi" diye konuşmuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2008 Salı 15:34:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?