3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Baydemir'le ilgili gerekçeli karar

Farklı dillerde bastırdığı davetiye nedeniyle hakkında Diyarbakır 6. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından açılan davadan beraat eden Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile ilgili gerekçeli karar açıklandı.

Diyarbakır 6. Asliye Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararında, 1353 Sayılı Türk Harflerinin Kabulü ve Tatbiki Hakkındaki Yasa'nın, Türkçe dışında başkaca dil kullanımını yasaklamadığını belirterek, "1353 Sayılı Türk Harflerinin Kabulü ve Tatbiki Hakkındaki Yasa amacının 1. maddede yazılı olduğu üzere Arap harfleri yerine Latin harflerinin kullanımı olduğu dolayısıyla yasanın Latin harfleri dışında Arapça yazımı yasakladığı anlaşıldığından davaya konu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve dosya içinde mevcut olan Kültür ve Sanat Festivali'ne ait davetiyede yer alan ve Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe, Zazaca, Ermenice ve İngilizce çağrıların da Arapça yazılmadığı, dolayısıyla yasaya aykırı davranılmadığı, bu suç yönünden unsurların gerçekleşmediği anlaşıldığından sanığın beraatine karar verilmiştir" denildi.

Türkçe dışında davetiyelerde başkaca dil kullanımını yasaklayan herhangi bir yasa hükmü bulunmadığı ifade edilen kararda ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Belediye Başkanı olan sanık Baydemir'in Belediye Yasası'nda düzenlendiği üzere kültür ve sanat alanında faaliyette bulunmasının belediyelerin görevlerinden biri olması karşısında sanığın görevinin gereklerine aykırı hareket ettiği kanıtlanamadığından görevi kötüye kullanma suçundan dolayı da beraat kararı verilmiştir.''

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 222. maddesinde yer alan 'Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun'un koyduğu yasaklara ve yükümlülüklere aykırı hareket etmek' ile 257/1. maddesinde yer alan 'Görevi kötüye kullanma' suçlarından cezalandırılması istenmişti. Baydemir hakkında toplam 3 yıl 6 ay hapis cezası istenmişti.

 

.
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2008 Salı 12:35:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?