3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Bilim insanları Güneş Evi'nde

Diyarbakır'daki Sümerpark'ta yapılan 1. Uluslararası Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kongresi'ne katılan bilim insanları Güneş Evi'ni ziyaret etti.

Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası, Diş Hekimleri Odası gibi kurum ve kuruluşların desteği ile düzenlenen 1. Uluslar arası Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kongresi, Sümerpak'ta başladı.

12 Ekim'e kadar sürecek olan kongreye katılan bilim insanları Sümerpark içinde bulunan Diyarbakır Güneş Evi'ni ziyaret etti. Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şebnem Eskimez, Vali Vekili Mehmet Yeşilbaş ile çok sayıda yerli ve yabancı bilim insanı Güneş Evi'ne geldi.

Güneş Evi sorumlusu Gültekin Aydeniz, Diyarbakır Güneş Evi'nin enerji mimarlığı ilkelerine göre ev kurgusu şeklinde halka dönük bilimsel şekilde düzenlenmiş Türkiye'de bir ilk olduğunu belirterek, gelen ziyaretçilere doğayla barışık alternatif enerji ile enerjiden tasarruf konusunda bilgiler verdiklerini söyledi. Ev yapılırken doğru konumlandırmanın ne kadar enerji tasarrufu sağladığını, evin etrafındaki ağaçların ısıtma ve soğutma üzerinde nasıl bir etki yarattığını, kullanılan ahşabın canlı bir organizma gibi evin nasıl nefes alıp verdiğini anlatan Aydeniz, güneş panellerinden elde edilen enerjinin evin tüm ihtiyaçlarına cevap olduğunu söyledi. Bilim insanlarının ilgiyle izlediği ve sorular yönelttiği Aydeniz, ilköğretim çağındaki çocuklara, ev kadınlarına, konut sahibi olmak isteyenlere, yapı ile ilgili mimar, mühendis, akademisyen dahil her kesime yönelik bir bilgilendirme programlarının olduğunu anlattı.

Türkiye'deki 23 milyon konut bulunduğunu belirten Aydeniz, her bir evdeki sarı ampul yerine sadece bir tane tasarruflu ampul tercih edilmesi durumunda 52 milyon Euro'luk bir kaynaktan tasarruf edilebileceğini belirtti.

Aydeniz, benzeri evlerin Avrupa ülkelerinde bulunduğunu belirtirken, "Güneş Evi'miz aynı zamanda bir eğitim ve uygulama merkezi olduğu için 4 yeni sistem geliştirerek kullandık. Küresel ısınma etkilerinin yaşandığı günümüzde biz hem bu sistemleri hem de uyguladığımız bütün yöntemleri dünyanın ve insanlığın geleceği söz konusu olduğu için herhangi bir ticari kaygı gütmeden herkesin kullanımına açtık. Tüm sistemleri web sayfamız üzerinden yayımlıyoruz" şeklinde konuştu.

500'e yakın yerli ve yabancı bilim insanının katıldığı kongrede gruplar halinde Güneş Evi'ne ziyaretler yapılıyor.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 16:42:50
Güncelleme :9 Ekim 2008 Perşembe 16:51:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?