3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Bin 543 kişi camdan düştü

Diyarbakır'da aşırı sıcaklar nedeniyle 80 günde bin 543 vatandaş yüksekten düşerken, sıcaklarla birlikte ortaya çıkan zehirli yılanlar ve akrepler, 226 kişiyi hastanelik etti.

Güneydoğu Anadolu'da aşırı sıcaklar nedeniyle geceleri damlarda uyuyan vatandaşlar birçok kaza yaşıyor. Diyarbakır'da 1 Haziran-19 Ağustos tarihleri arasında bin 543 vatandaş damdan düşerek yaralanırken, 168 kişiyi akrep, 58 kişiyi de yılanlar hastanelik etti. Damdan düşen vatandaşlarda özellikle yaşlılar ve çocukların ön sıraları aldığını belirten Diyarbakır Devlet Hastanesi Acil Servis Sorumlusu Başhekim Yardımcısı Dr. Abdurrahman Yüceyün, vatandaşların duyarlı olmalarını istedi. Akrep yılan sokmalarında halen ilkel yöntemlerin kullanıldığını ve bunun daha ciddi sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini ifade eden Dr. Yüceyün, "Hastanemize 1 Haziran ile 19 Ağustos tarihleri arasında bin 543 kişi yüksekten düşme, 226 kişi ise akrep ve yılan sokmaları vakalarından başvurdu. Bu bize gelen hasta sayısıdır, ancak üniversite hastanesine de başvuran hastalar vardır. Özellikle ilçe ve köylerde yaşayan vatandaşların geceleri evlerinin damlarında, açık havada uyumayı tercih etmeleri, damdan düşme olaylarının yaşanmasına sebep oluyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde damdan düşerek yaralananların ciddi travmalar geçirdiğini gözlüyoruz. O nedenle vatandaşların daha güvenli yerlerde uyumalarını istiyoruz. Hastaneye gelmeyenler, kendi ilkel şartlarıyla tedavi edilenler de oluyor. Akrep ve yılan sokmalarında yapılmaması gereken şeyler var. Emerek tükürmeyle zehrin çıkarılması hem emen kişiye zarar verir, emen kişinin ağzında çatlak varsa zehrin emen kişiye de bulaşma riski var.

Kesinlikle çok yanlış ve sakıncalı şeylerdir. Yılan ve akrep sokmalarında yapılacak olan en önemli işlem, ısırılan yerin sabunlu suyla yıkandıktan sonra acilen hastaneye ulaşmaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 12:14:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?