3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Bombacı Polat için 9 kez idam istemi

Diyarbakır'da 3 Ocak 2008 tarihinde özel bir dersanenin önünde askeri servis otobüsüne bombalı saldırı düzenleyerek 7 kişinin ölümüne ve 68 kişinin yaralanmasına neden olan sanık Erdal Polat hakkında 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanıklardan bombacı Erdal Polat'ın yanı sıra Z.P., M.P., M.P., M.P. ile A.T. ile tutuksuz sanıklardan L.P., M.P., İ.P. ve C.Ç. ve avukatları hazır bulundu. Tutuksuz sanık F.A. ise duruşmaya katılmadı. Savcı 6 sayfadan oluşan esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu. Yazılı mütalaasını okuyan savcı, terör örgütünün kuruluş amacına yer vererek, PKK'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile Suriye, İran ve Irak topraklarının bir kısmını da içine alacak şekilde Marksist-Leninist ilkeler doğrultusunda Kürt devleti kurma amacını taşıdığını belirtti. Terör örgütünün son dönemlerde yapılan operasyonlarla kayıplar verdiğine ve moral çöküntüsüne uğradığına dikkat çekilen mütalaada, "Örgüt mensuplarının ve örgüte müzahir kitlesinin moral motivasyonlarını yükseltmek ve kamuoyu nezdinde halen örgütün varlığını hissettirmek amacıyla bazı örgüt mensuplarının; örgütün yurt dışında bulunan kamplarında bomba yapımı, diğer silahlı eğitimler, suikast, sabotaj eğitimi konularında özel olarak eğitilmiş, örgütün üst düzey sorumluları tarafından verilen talimatlar doğrultusunda, örgüt mensuplarının örgüt adına başta metropol kentlerimiz olmak üzere turistik öneme haiz diğer illerde sansasyonel nitelikli eylemler yapmak üzere Türkiye'ye geçişleri sağlanmıştır" denildi.

EYLEM TALİMATI ÜST DÜZEY SORUMLULARDAN GELDİ

Sanık Erdal Polat'ın Lice kırsalında bulunduğu sırada eylem talimatını aldığı ve bu nedenle Diyarbakır'a gelerek 'Hacı' ve 'Rızgar' kod isimli iki teröristle buluştuğu belirtilen mütalaada, saldırının olduğu yere gidilerek keşif yaptıkları bildirildi. Saldırıda kullanılan bombanın Hacı kod isimli teröristin aracından alınarak bir araca bırakıldığı belirtilen mütalaada, "Ağzı geniş olan su bidonu içerisinde şekerle karıştırılarak eritilmiş gübre ve bu gübrenin içerisinde tam ortasında iki yumruk büyüklüğünde C-4 patlayıcı bulunduğu ve bunun tam ortasında fünye olduğu belirlendi. Bombalı saldırı sonucu 6'sı öğrenci 7 kişi öldü, aralarında askeri personel ve öğrencilerin de bulunduğu 68 kişi yaralandı, 5 araç yanarak kullanılamaz hale geldi, 25 araç, 5 apartmanın caddeye bakan cephesi ile 14 iş yerinde maddi hasar oluştu. Erdal Polat, daha sonra ağabeyinin evine giderek saldırıda kullandığı cep telefonu ile sim kartını kırarak tuvaletin deliğine attı ve bir süre sonra yapılan operasyonda sanıklardan A.T.'nin evinde yakalandı" şeklinde devam edildi.

Mütalaada, özel bir dersanenin önünde askeri servis otobüsüne bombalı saldırı düzenleyerek 7 kişinin ölümüne ve 68 kişinin yaralanmasına neden olduğu ileri sürülen sanık Erdal Polat'ın, "Devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemlerde bulunmak", "Yasa dışı terör örgütü üyesi olmak", "Kasten adam öldürmek", "İzinsiz patlayıcı bulundurmak", "Kamu malına zarar vermek", "Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmek", "Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs etmek" suçlarından Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca 9 kez ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve ayrıca 47 yıl hapis cezası ile cezalandırılması istendi. Ayrıca sanıklardan A.T., L.P., M.P., M.P., Z.P., M.P.ve C.Ç.'nin, "Bilerek ve isteyerek terör örgütüne yardım etmek" suçunu işledikleri gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu'nun 314/2. maddesi uyarınca 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenilen mütalaada, sanıklardan M.P., F.P., İ.P.ve F.A.'nın ise beraatlerine karar verilmesi istendi.

Sanık avukatları ve sanıklar, iddia makamının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunmalarını hazırlamak amacıyla süre istedi. Mahkeme duruşmaya kısa bir ara verdikten sonra savunmaların hazırlanabilmesi için duruşmayı 19 Aralık'a erteledi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 16:48:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?