3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Bosna-Hersek'ten Baydemir'e ziyaret

Bağımsızlığını ilan eden son ülke olan Bosna-Hersek'in Ankara Büyükelçisi Nada Jankoviç Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i makamında ziyaret etti.

Bosna-Hersek'in Ankara Büyükelçisi Nada Jankoviç 4 günlük Güneydoğu gezisi kapsamında Şanlıurfa'nın ardından Diyarbakır'ı ziyaret etti. Tarihi ve turistik mekanları gezen Büyükelçi Jankoviç daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i makamında ziyaret etti. Çok merak ettiği bölge hakkındaki önyargılarına dikkati çeken Jankoviç, bölgeye gelirken yaşadığı tereddüdü dile getirdi. Jankoviç, "Tarihi ve turistik yerler çok güzel. Bölgenin güzellikleri hakkında çok şey duydum ve doğrusunu söylemek gerekirse önce Şanlıurfa'ya gittim. Şanlıurfa'nın hakikaten çok güzel olduğuna inanıyorum ve öyle olduğunu gördüm. Diyarbakır'ın da tarihi ve kültürel açıdan çok eski olduğunu biliyorum. Burada da biraz gezmek istiyorum. Diyarbakır'daki yaşamı da çok merak ediyorum. İnsanlar nasıl yaşıyorlar, neler oluyor ve hayat nasıl devam ediyor Diyarbakır'da" dedi.

Türkiye'nin hem savaş sırasında hem de savaş sonrasındaki yeniden yapılanma sürecinde Bosna-Hersek'e yaptıkları yardımlar için müteşekkir olduklarını ifade eden Büyükelçi Nada Jankoviç, "Bosna'da 12 yıl önce sonunda barışa kavuştuk. Şu anda diyebilirim ki; normal ama fakir bir ülkeyiz. Bu tabii, savaşın sonucudur" şeklinde konuştu.

Bosna-Hersek'in aslında oldukça karmaşık bir yapıya sahip olduğuna da değinen Jankoviç, Bosna-Hersek'te Anayasa'ya göre üç farklı etnik grubun yaşadığını belirterek, farklı etnik kültürlerin bazen sorun teşkil etse de bir hazine olarak değerlendiklerini söyledi.

Diyarbakır'ın 7 bin yıllık bir tarihe sahip ve 33 medeniyete ev sahipliği yapmış Ortadoğu'nun en kadim kentlerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, "İnsanlık ailesi, dünya pek çok acıyı halen yaşıyor. Sizler de büyük acılar yaşadınız ama ne mutlu ki; barışı yakaladınız. Ve bu deneyim çok taze bir deneyimdir. Ortadoğu halkları bu deneyime ihtiyaç duymaktadır. Barış nasıl yakalanır, barışa nasıl ulaşılır ve ulaşıldıktan sonra da nasıl korunur. Bu açıdan çok değerli bir buluşma olarak değerlendiriyorum. Ve bu nedenle deneyimlerinizi sabırsızlıkla dinleyeceğim" diye konuştu.

Yapılan karşılıklı görüşmelerden sonra Osman Baydemir, Büyükelçi Jankoviç'e bir demet çiçek ile motifli bir tabak hediye ederken, Büyükelçi ise Baydemir'e gümüşten yapılmış küçük bir kapı tokmağı armağan etti.

.
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2008 Cuma 13:14:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?