3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Bu köye gelin gelmiyor!

Diyarbakır'ın Çermik İlçesi Kuşlukçayır köyüne bağlı Alyan mezrası'nda yaşayan gençlere köylerinde su olmadığı gerekçesiyle hiç kimse kız vermiyor.

Diyarbakır'ın Çermik İlçesi Kuşlukçayir köyüne bağlı Alyan mezrasında hem trajikomik hemde çağ dışı bir olay yaşanıyor. Yaklaşık 25 haneden oluşan mezrada okul, su, camii ve yol bulunmuyor.

Su olmadığı için şehire inemeyen köylüler ölülerini imamsız ve kendi imkanlarıyla yıkayıp gömüyorlar. Su olmadığı için köyün gençlerine hiç kimse kız vermezken köyün gençleri kendi ararlarına evleniyorlar.

Mezrada köylülerine kendi aralarında evlenmeleri geleneksel hale gelirken, köylülerin su getirmeleri ise tam bir işkence. Köylüler mezranın 10 kilometre uzağında bulunan su kuyusundan su getirmek için eşek ve sırtlarında dağ tepe demeden mataralarla her gün yol çilesi çekiyorlar.

Defalarca kaymakamlık ve valiliğe müracaat etmelerine rağmen Alyan mezrasında herhangi bir su çalışması yapılmadı. Köydeki gençlerle evlenmek isteyen kızlar ise, su taşımayacaklarına dair söz aldıktan sonra evlenmeyi kabul ederken, köyün bekar gençleri "evlenmek istiyoruz" diye feryat ettiler.

Köyün yaşlıları defalarca kız istemelerine rağmen su sorunu olduğu için kimsenin kendilerine kız vermediklerini ifade ederek, "Suyumuzu kilometrelerce uzaklıktaki su kuyusundan getiriyoruz. Çünkü suyumuzda başka su yok. Buna mecburuz. Su olmadığı için kız istemeye gittiğimizde bize kız vermiyorlar. Onlar da haklılar. Köyümüzde sadece 20 kadın bulunuyor. Diğerleri hep erkek. Çünkü yıllardır bu köye gelin gelmiyor. Kimse kızını bizim köylüye vermiyor. Defalarca gidip Diyarbakır, Çermik ve Siverek'ten kız istedik. Ancak kızlar 'köyde su yok gelip hamallık mı yapalım?' diyorlar. Çaresiz bir şekilde evimize geliyoruz. Sadece kendi köyümüzde akrabalarımızla evlenebiliyoruz. Gençlerimizin büyük bir kısmı bu duruma karşı olduğu için köyü terk ediyor. Zaten kuyularda su bitmek üzere, su biterse biz de köyü terk ederiz. Çünkü başka çaremiz kalmadı. Su olmadığı için hayvanlarımızı Erzurum'a götürüyoruz. Tek isteğimiz yetkililerin Köyümüze bir an evvel su getirmesi. Eşlerimize söz veriyoruz su taşımayacaksınız diye. Ama mecbur kalıyorlar su taşımaya. Bazen evde tartışıyoruz. "dediler.

Köyde bekar olan erkekler ise, "Mezramızda su olmadığı için evlenemiyoruz. Kız Büyüklerimiz kız istemeye gittiklerinde susuz köye kız vermeyiz diyorlar. Bir an önce kaymakamlık ve valilik köyümüzdeki su sorununu çözsün. Köyde bekar olan erkeklere kimse kız vermediği için hep başka illere gitmek istiyor. Biz köyümüzü seviyoruz. Köyümüzde okul, su, yol camii yok."diye konuştular.

...
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 16:11:30
Güncelleme :11 Haziran 2008 Çarşamba 19:49:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?