3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Camide uyuyan vatandaşa tepki

Diyarbakırlı bazı vatandaşların namaz sonrası camileri otel gibi istirahat mekanı olarak kullanması cemaati ikiye böldü.

İbadet eden vatandaş, ''Cami yatma yeri olamaz'' derken, ibadet yerine uyumayı tercih edenler ise orucu bahane olarak gösteriyor. Camilerde yatanların sayıca fazla olması ve yoğun şikayetler üzerine Diyarbakır Müftülüğü ise camide uyuduktan sonra horlayan vatandaşları kaldırmak için özel güvenlikçiler görevlendirildi. Caminin güvenliğini sağlayan üniformalı iki görevli namaz öncesi horlayan cemaati seanslar şeklinde uyandırıyor.

Diyarbakır'daki camilerde namaz kılan ve uyuyanlar ilginç görüntüler oluşturuyor. Bu yıl Ramazan ayının neredeyse yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle aşırı sıcakların etkisi ile rehavete kapılan vatandaşlar gittikleri klimalı camilerde namaz kıldıktan sonra uyumayı tercih ediyor. Uyuyan cemaatin sayısı ibadet edenlerden fazla olunca namaz kılmaya gelen vatandaşların şaşkınlıkla uyuyanların arasında ibadetini gerçekleştirmesi dikkat çekiyor. Halılar üzerinde yatan vatandaşlar ise cemaati ikiye böldü.

Kimi vatandaşlar ''Camiler uyuma yeri değil'' diye tepki gösterirken, yatanlar ise orucu bahane ediyor.

Camide namaz kılan vatandaşlardan Hasan Balaban ibadethanelere yeterince önem verilmediğinden yakınarak, "Ramazan ayında camilerimizde ibadet yapmamız gerekirken maalesef bu mübarek ayda camilere koşan vatandaşlarımız burayı bir otel ya da misafirhane çevirmiş durumda. Bu doğru bir davranış değil. Uyuyanların ayak, vücut kokuları yanı sıra bazı vatandaşlar uykuda gaz kaçırıyor. Bu hoş karşılanacak bir durum değil, Allah'ın evi sadece ibadethane olarak kullanılmalı otel olarak değil. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu soruna çözüm bulmasını istiyoruz. Camide uyumanın hiç bir bahanesi yoktur. Örneğin kiliselerde kimse ibadet sonrası uyumaz" şeklinde tepki gösterirken, namaz sonrası Ulu Cami'de uyuyan Hanifi Sümer isimli vatandaş ise, "Namaz kıldıktan sonra dinlenmeye çekildim, serin olduğu için uzanıyorum. Zaten bu şekilde Allah'ın evi gibi rahat edecek bir mekan bulma şansımız yoktur" dedi.

HORLAYANLAR KALDIRILIYOR

Diyarbakır'da ibadethanelerde uyumayı bir alışkanlık haline getiren vatandaşların en çok tercih ettiği ibadethanelerin başında 3 bin yıllık tarihi Ulu Cami geliyor. Klimaların yoğun olduğu camide temiz ve ferah ortamı fırsat bilen cemaat ibadet ettikleri yerde yıkılıp kalıyor. Bazı vatandaşların camileri otel olarak kullanılması cemaatten gelen yoğun şikayetler üzerine Diyarbakır Müftülüğü'nü harekete geçirdi. Müftülük uyuduktan sonra horlayan vatandaşları kaldırmak için iki özel güvenlik elemanı görevlendirdi. Caminin güvenliğini sağlayan üniformalı görevliler horlayarak uyuyanları veya çevreye ayak kokusu yayanları namaz öncesi seanslar şeklinde uyandırıyor.

MÜFTÜ ALİ MELEK UYARDI

İslam dininde camilerin çok kutsal mekanlar olduğunu ifade eden Diyarbakır Müftüsü Ali Melek, camilerin ibadet merkezi olduğunu belirterek asla otel olarak kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Melek, şunları söyledi:

"Ülkemiz insanı camide yatılmasını ve gelişi güzel oturulmasını çok fazla iyi karşılamaz. Sere serpe uzanmak cami adabına uygun değil, bu bakımda vatandaşlarımızın da caminin hürmetinden ötürü hoş bulmadığı görüntülerden kaçınmak gerekir. Cami içerisinde gelişi güzel yatarak veya uyuyarak orayı bir istirahat yeri olarak görmek çok fazla uygun değildir."

Melek, "Yaz mevsimi olduğu için dışarının sıcaklığından bunalan vatandaşlar klimalı olduğu için serin camilerde ibadet etmeyi tercih ediyor ancak cemaat namazdan sonra serin ortamda rehavete kapılarak uyuyor. Önemli olan bunu tamamen bir istirahat mekanına dönüştürmemek. Uykusu gelen vatandaşların evine gidip istirahat etmesi lazım. En azından diğer cemaatimiz bizi hoş karşılamaz. Sanki burayı yatma mekanı gibi görüyor diye Müslümanlara bu düşünceyi vermemek gerekir. Şık ve hoş değildir" diye konuştu.

Tüm uyarılara rağmen camilerde uyumayı bir alışkanlık haline getiren vatandaşların bu alışkanlıklarından vazgeçmemesi dikkat çekiyor.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 13:00:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?