3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Camiye kürtçe isme soruşturma

Bismil ilçesine bağlı Diktepe köyünde yaptırılan camiye Kürtçe isim veren köylüler hakkında Türkçe'de yer almayan 'X'' harfi nedeniyle soruşturma açıldı.

Bismil'in 80 haneli Diktepe köyünde toplanan yardımlarla bir cami yaptıran köylüler camiye köyün Kürtçe ismini verince köy muhtarı, köy imamı ve köy ileri gelenlerinden bir kişi hakkında soruşturma açıldı. Bismil Cumhuriyet Başsavcılığı Türkçe'de 'X' harfi yer almadığı gerekçesiyle muhtar ve imam ve köy ileri gelenlerinden olan kişinin ifadesini aldı.

Köylüler bunun üzerine, caminin girişindeki Kürtçe ismi 'X' harfi olmadan Türkçe'de okunduğu gibi yazarak sorunu çözdü. Köy muhtarı Cemil Kavak, köyde yapılan caminin 300 bin YTL'ye mal olduğunu ve bunun 7 bin YTL'sini devletin karşıladığını söyledi. Muhtar Cemil Kavak, caminin bitme aşamasında köylerinin eski isimi olan 'Hıncıka' ismini Kürtçe yazmak istediklerini ancak 'H' harfi yerine 'X' kullanıldığı için köy imamı Abdullah Cengiz, köy ileri gelenlerinden İsmail Göcün ve kendisi hakkında soruşturma açıldığını anlattı. Kavak, "Bunun sorun olabileceğini düşünemezdik, ancak soruşturmadan sonra hemen düzelttik" dedi.

Köy ileri gelenlerinden İsmail Göcün'ün kendisiyle aynı adı taşıyan torunu İsmail Göcün ise soruşturmaya bir anlam veremediklerini, art niyet taşımadıklarını sadece köyün Kürtçe ismini yazdıkları, soruşturmadan sonra cami ismini değiştirdiklerini kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2008 Cumartesi 16:18:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?