3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Çocuğunuzun hayatıyla oynamayın

Diyarbakır Özel Güneydoğu Tıp Merkezi Ortopedi Uzmanı Doktor Ahmet Arık, anne ve babalara önemli uyarılarda bulunarak, "Çocuklarınızı kırık-çıkıkçılara değil hekimlere tedavi ettirin" dedi.


Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde adeta geleneksel hale gelen kol ve bacak kırılmalarında kırıkçılara götürme geleneğine uzmanlardan uyarılar geldi. Özel Güneydoğu Tıp Merkezi Ortopedi Uzmanı Doktor Ahmet Arık, insan sağlığının, ehil olmayan insanlara emanet edilemeyeceğini belirterek, en küçük rahatsızlıklarda bile mutlaka doktor tedavisi uygulanması gerektiğini söyledi. Doktor Ahmet Arık, özellikle küçük yaştaki çocukların; ehil olmayan ve hiçbir tıbbi dayanağı bulunmayan tedaviler uygulayan kırık-çıkıkçılara götürülmesinin son derece sakıncalı olduğunu ifade ederek, "Bu durum çocukların hayatını bir ömür boyu etkileyebilecek rahatsızlıkları beraberinde getirebilir. Bilindiği gibi son bir kaç yıl öncesine kadar Diyarbakır'ın hastane imkanları sınırlıydı. Bu nedenle hastanelerde yığılmalar yaşanırdı. Bu nedenle bazı ebeveynler, çocuklarını hastaneler yerine kendi bildikleri yöntemlerle tedavi ettirmeye çalışırlardı. Tabi bu durum daha ciddi sağlık sorunlarını beraberinde
getiriyor. Bazı anne ve babalar, çocuklarını hiçbir tıbbi bilgi birikimi ve deneyimi olmayan kırık-çıkıklara götürüyor. Burada tamamen kulaktan dolma, ilkel yöntemlerle çocukların tedavi edildiği zannediliyor. Oysa daha sonra çok ciddi sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Hastamız, ancak kırık-çıkıkçının zararını gördükten sonra doktora getiriliyor. Çoğu zaman hijyenik olmayan koşullarda sözde tedavi yapılan çocuklarımız, buralarda enfeksiyon kapabiliyor. Tabi bu durumda çoğu zaman iş işten geçtikten sonra çocuklar doktora getiriliyor. Hastanemizin Ortopedi Servisi'ne başvuran hastaların yaklaşık yüzde otuza yakını bu durumda. Ancak anne ve babalar şunu çok iyi bilmeli ki yanlış tedavi sonucu sakatlıklar ve bazı organları ömür boyu kullanamama gibi sorunlar yaşanabiliyor. Kırıkçının müdahale ettiği yerde hareket bozukluları yaşanıyor. Bazen bir ömür boyu yaşanabilecek sorunlarla karşılaşıyoruz. Özellikle çocukların dirsek kırıklıklarında bu duruma çok rastlıyoruz. Artık her türlü tıbbi donanım ve uzmanhocalarımız mevcut. Anne ve babalarımız, çocuklarını uzman doktorlar eşliğinde yapılacak bilimsel tedavilere teslim etsinler. Aksi takdirde çocuklarımız el ve ayak gibi organlarını kaybedebilecekleri gibi, bir ömür boyu sürecek ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler. Unutmayalım ki sağlığımız, ehil olmayan insanlara teslim edilemeyecek kadar önemlidir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2008 Cumartesi 15:22:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?