3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Çocuk ölümlerinin azaltılması semineri

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından organize edilen çocuk ölümlerinin azaltılması konulu seminerde konuşan Diyarbakır Çocuk Hastanesi Acil Servis Sorumlusu Dr. Sinan Uslu, kuvözlerde bazen birden fazla hastanın olduğunu ve bunun hiçbir Avrupa ülkesinde olmadığını ama bunun Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu söyledi.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından çevredeki İl Sağlık Müdürleri ile özel ve kamu hastaneleri başhekimlerinin katıldığı "Çocuk Ölümleri'nin Azaltılması" semineri düzenlendi. Seminere çok sayıda başhekim ve hastane müdürü katılırken, açılış konuşması yapan Diyarbakır Çocuk Hastanesi Acil Servis Sorumlusu Dr. Sinan Uslu, Diyarbakır'da çalışmaya başladığı günden bu yana 4 bin 708 hastayı yoğun bakımda izlediklerini belirterek, "52 yatakla çalışıyoruz biz Yeni Doğan Ünitemizde ve diğer ikinci düzey yataklarımızın sayısı ise sayısı 50'dir. Geldiğim günden bu ayın başına kadar 4 bin 708 tane Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde hasta izlemişiz ve yeni doğan servisinde de 7 bin 404 hasta izlemişiz. Ortalama toplam yatak günümüz bin 506'dır ve yatış günümüz ise bin 726 dır. Yani bu doluluk oranımızın yüzde 117 olduğunu gösteriyor. Yani bir kuvöz içerisinde birden fazla hastanın yattığını görüyoruz. Bu hiçbir çağdaş ülkede yok ama bu Türkiye'nin bir gerçeği ve bu da bölgenin gerçeğidir. Tabii ki Diyarbakır Doğum Evi ağırlıklı olarak özel hastanelerden, ilçe hastanelerden yaklaşık 14-15 değişik ilden hasta sevki alıyoruz. Yaklaşık 150 bin doğumun olduğunu düşünürsek bu bölgenin, Diyarbakır'ın da 40 bin doğum olduğunu düşünürsek, çok hastanın da gelmesi doğaldır, açıkçası az bile diyebiliriz. Doğum raporu olmayan çocuklar eskiden yüzde 20 iken şimdi 10 bebeğin bir tanesinde yok. Başaramadığımız şeylerden bir tanesi hastayı stabilize etmeden göndermek" dedi.

Yapılan konuşmanın ardından toplantı basına kapatılırken, bebek ölümlerini önlemek için alınabilecek önlemlerin tartışılarak daha sonra basına bilgi notu dağıtılacağı öğrenildi. Toplantının yapıldığı Dedeman Oteli'nde sağlık ekiplerine göstermek amacıyla kuvöz ve benzeri standlar açıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 18:57:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?