3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

'Çocuklar Allah'a teslim'

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla çocuklara balon ve şeker dağıtılarak oyun hakları olduğu ve çalışmak zorunda olmadıkları hatırlatıldı. İHD Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Arslan Özdemir “Onlardan mendil alarak, kırmızı ışıkta para karşılığı camları sildirerek, ayakkabımızı boyatarak, sokakta çalışmaya teşvik yerine onların olması gereken yerde okulda, oyun bahçesinde, yatağında olması için çaba sarf etmeliyiz” dedi


Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı Çocuk Şube Müdürlüğü ve İnsan Hakları Derneği Çocuk Hakları Komisyonu tarafından 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla ortak basın açıklaması düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi önünde yapılan açıklamaya DTP Diyarbakır İl Başkanı Nejdet Atalay, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İhsan Uğur, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Ali Öncü ve Demokrasi Platformu’na bağlı tüm kurum, kuruluş, sendika ve oda temsilcileri ile belediye meclis üyeleri katıldı.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey kent nüfusunun yüzde 55,4’ünün çocuklardan oluştuğunu ve aile başına yüzde 6.2 çocuk düştüğünü belirtti. Erbey “Bu kadar çok çocuklu bir kentte çocuğa yönelik faaliyetlerin fazla olması gerekirken maalesef sokakta çalışan çocuklarımız var. Dezavantajlı çocuklarımıza yönelik verilerin ön planda olması ve bu şekilde anılmak bizleri çok yaralamakta” dedi.

İHD Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Arslan Özdemir yaptığı açıklamada çocuk işçiliğinin sömürünün en ağır şekillerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, “Ülkemizde çocuk politikalarının yetersiz olması, çocukların sözde korunmasıyla, bayramlar armağan edilmesiyle yetinilmesi sorunu katmerli hale getirip çözümsüz bırakmaktadır. Sorunların çözülmemesi çocuk işçi sayısını arttırmaktadır” diye konuştu.



Her türlü istismara maruz kalıyorlar

Sokaklarda, sanayide, küçük ölçekli atölyelerde, ağır iş kollarında çocukların çalıştırıldığını söyleyen Özdemir “Hiçbir güvenlik önleminin alınmadığı bu ortamlarda çocuklar neredeyse Allah’a teslim edilmişlerdir” dedi. Çocukluklarını yaşamadan; ailesine, eğitimine, ekonomik katkı sunma kaygısıyla çalışan bu çocukların çalışma ortamlarında cinsel, ekonomik ve duygusal istismara maruz kaldıklarını ifade eden Özdemir şöyle konuştu: “Çocuk işçilerin sayısının her geçen gün biraz daha artması, bu konuda alınan önlemlerin yetersizliğini göstermektedir. Bütün çabalara rağmen çocuk işçiliği önlenemiyorsa da yarattığı tahribatın iyileştirilmesi için çalışmaların yapılması gerekmektedir.”



Çalışmaya teşvik etmeyin

Kamuoyunun gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğine işaret eden Özdemir şunları söyledi: “Kentimizin temel sorunlarından biri olan sokakta çalışan çocuklarımızı onlardan mendil alarak, kırmızı ışıkta para karşılığı camları sildirerek, ayakkabımızı boyatarak, sokakta çalışmaya teşvik yerine onların olması gereken yerde okulda, oyun bahçesinde, yatağında olması için çaba sarf etmeliyiz.”

Açıklamanın ardından katılımcılar Dağkapı, Gazi Caddesi, Balıkçılarbaşı, Melikahmet Caddesi’nde çalışan çocuklara çocuk olduklarını hatırlatmak için balon, şeker ile Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin yer aldığı broşürleri dağıttılar.

..
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2008 Perşembe 14:40:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?