3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Danslarıyla konuştular

Amerikalı eğitmen Aziza Hanım, Diyarbakır'da zihinsel ve bedensel engellileri dans ile rehabilite etmeyi öğretti. Aziza'nın öğrettiği figürleri spastik çocukların hızla öğrenerek uygulaması dikkat çekti.


ABD Ankara Büyükelçiliği, Dicle Üniversitesi ile Diyarbakır Engelliler Federasyonu tarafından organize edilen programla, engellilerle dansla iletişim kuruldu. 1994 yılında engellilere yönelik proje üzerinde çalışırken dansla iletişim tekniğini keşfeden ABD'li Aziza Hanım, Dicle Üniversitesi Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda uygulamalı olarak ders anlattı. Çember oluşturan engellilere çeşitli hareketler dans figürleriyle anlatılırken, ABD'li Ron McBee'nin davuluyla eşlik etti. Diyarbakır'daki özel
rehabilitasyon eğitmenlerinin de katıldığı etkinlikte, spastik engellilerin dansla bilgileri sınandı. ABD'de birçok okulda uygulanan yeni teknik, Diyarbakır'da ilgi gördü. Rehabilitasyon merkezi eğitmenleri dansın ritmine kapılan öğrencilerinin öğrenme hızı karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Kapalı spor salonunda her seansı 45 dakika süren iletişim dansına 5 grup katılırken, program 6 Haziran 2008 tarihine kadar sürecek. Projenin amacı Türkiye ve ABD'nin dostluk ilişkilerini pekiştirmek ve Türkiye'de her kesimden insana ulaşarak iki toplum arasındaki paylaşımı derinleştirmeyi amaçladıklarını belirten Eğitim Uzmanı Azize Hanım "Özürlü çocukların müzik ve dans aracılığıyla duygularına hitap ediyorum, eğitime katılan çocuklar kendilerini ifade etmeyi öğreniyor. Kullanılan teknik New York eyaletinde engelli çocukların tedavisinde yaygın olarak kullanılıyor" dedi.

..
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2008 Pazar 17:27:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?