7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Demirtaş: Yüzde 10 barajı düşmeli

BDP EŞBAŞKANI SELAHATTİN DEMİRTAŞ'TAN NEVRUZ SONRASI AÇIKLAMALAR

Barış ve Demokrakrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün Diyarbakır'da yapılan Nevruz kutlamalarından sonra yaptığı açıklamada, "Bu kadar açık ve net milyonlarca insanın bir anda sokağa çıkıp meydanları doldurup barış mesajını ortaya koymasından sonra artık söz hükümettedir'' diyerek CHP ve MHP'nin "milliyetçi, ulusalcı ve tekçi" anlayışını eleştirdi.

Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) tarafından yerel yönetimler komisyonunun açılışı yapıldı. Konukevinde yapılan açılışa BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, alt kademe belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış çıkışı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Selahattin Demirtaş Diyarbakır'da yaşanan Nevruz bayramına değinerek, "Uzun yıllardan bu yana Türkiye'de en azından ciddi bir olay yaşanmadan toplumsal barışa hizmet edecek şekilde bir Nevruz kutlaması yaşandı. Aslında bu Nevruz'da gösterildi ki bir yasaklama olmazsa, engelleme olmazsa hükümetin, valiliğin emniyetin olumsuz bir tutumu olmazsa halk kendi bayramını kendi Nevruz'unu çoşku içinde kutlayabilir. Diyarbakır'da 1 milyon insan bir araya geliyor ve en küçük bir olay en küçük bir sıkıntı yaşanmıyor. Halk Nevruz meydanlarında mesajını vermiştir. Bu halk, barış, özgürlük ve diyalog istiyor. Bu halk çatışma istemiyor. Gözyaşı ve kan istemiyor. Bu kadar açık ve net milyonlarca insanın bir anda sokağa çıkıp meydanları doldurup barış mesajını ortaya koymasından sonra artık söz hükümettir. Top hükümettedir" dedi.

''YÜZDE 10 BARAJI DÜŞMELİ''

Yüzde 10 seçim barajını hükümetin tutumunu ortaya çıkaracak 'turnusol' kağıdı olduğunu kaydeden BDP Genel Başkanı Demirtaş, AK Parti'nin seçim barajını koruması durumunda demokratik olduğunu ispatlayamayacağını öne sürerek şunları söyledi:

"Sadece milletvekillerimizin yaptığı konuşmalardan dolayı 25 ayrı ceza maddesinden hakkımızda soruşturma açılmış. Bir tek konuşmamız 25 ayrı ceza maddesini ihlal edebiliyor. Bu facianın bir kere ortadan kaldırılması gerekiyor. Seçim barajının mutlaka düşürülmesi gerekiyor. Seçim barajı yüzde 10 olarak kalır ve biz 2011 seçimlerine yüzde 10 barajı ile gidersek şu gün itibariyle söylüyorum ki, AK Parti ağzı ile kuş tutsa bize demokrat olduğunu ıspatlayamaz. Seçim barajı şu an itibariyle AK Parti'nin

demokratik siyasette tutumunun turnosol kağıdıdır. Eğer ben de yüzde 10 barajını tartışmam ben bu konuyu tartışmaya bile açmam diyiyorsa hükümetin demokrasi anlayışı artık ortaya çıkmıştır diyeceğiz ve biz kendi işimize bakacağız. Hükümetten herhangi bir demokratik bir adım beklemediğimizi kamuoyuna açıklayacağız. Bunları çözmeden ben Kürt sorunun çözecem diyen hükümet kendi kendini kandırır."

BAŞBAKAN'A ÇAĞRI

Demirtaş, "Ben Başbakan'a buradan çağrı yapıyorum. Dün Diyarbakır halkı 1 milyona yakın yürek Başbakan'a barış çağrısı yaptı. Başbakan'a barış elini uzattı. Başbakan vatandaşların sesini duymak zorundadır. Uzatılan barış elini geri çevirmemek onun Anayasal görevidir aynı zamanda. Ben Sayın Başbakan'ın bu noktada duyarlı davranması halinde bir iki ay içerisinde Türkiye'de hiç kimsenin hayal bile edemeyeceği şekilde demokratik gelişmelerin olabileceğini ifade ediyorum. Ama özellikle CHP ve MHP'nin ırkçı,

milliyetçi, ulusalcı ve tekçi anlayışı bu ülkeye çok çektirdi. Halk bu anlayışı elbetteki mahkum edecektir. Ama AK Parti hükümeti de bu anlayışı beslemek yerine demokratik anlayışa güç ve destek veren bir noktada olmalıdır" görüşünü dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Mart 2010 Pazartesi 13:09:04
Güncelleme :22 Mart 2010 Pazartesi 18:49:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?