3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Demirtaş'ın 5 yıl hapsi istiyor

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, ''Terör örgütü propagandası'' yaptıkları gerekçesiyle yargılanan halen askerde bulunan DTP eski Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, DEP eski Milletvekili Selim Sadak ve Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin'in 5 yıl hapsi isteniyor.

2007 yılında DTP Diyarbakır İl Başkanlığı'nda 'Demokratik Toplum Kongresi' adı altında toplantı yapan ve halen askerde bulunan DTP eski Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, DEP eski Milletvekili Selim Sadak ve Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin hakkında bölücü başı ''Abdullah Öcalan'a yapılan uygulamaların çözümün önünü kapattığı'' yönündeki açıklamaları nedeniyle 5 yıl hapis isteniyor.

Bugün Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya askerde bulunan sanıklardan Nurettin Demirtaş ile kapatılan DEP'in eski Milletvekili Selim Sadak ve Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin katılmazken, avukatları hazır bulundu. Savcı mahkeme heyetine sunduğu mütalaasında, DTP Diyarbakır İl Başkanlığı binasında 2007'de DTP'li Belediye Başkanları ve çevre illerden gelen parti yöneticilerinin 'Demokratik Toplum Kongresi' adı altında toplantı düzenlediğini belirtti. Savcı mütalaasında, yapılan toplantının ardından çıkan sonucu sözcü olarak seçilen sanıklardan Nurettin Demirtaş'ın basın açıklamasıyla duyurduğunu belirterek, açıklamadaki, "Bu tarihsel ve gelişen gelişmeler ışığında kongremiz, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın Kürt sorununa demokratik çözüm yaklaşımının son derece belirleyici olduğu sonucuna varılmıştır. Yıllardan beri Kürt ve Türk toplumu arasında bu eğilimi görüp tüm zorluklara rağmen Kürt halkı adına çözümün demokrasiden, barıştan ve bir arada yaşamadan geldiğini söyleyen Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a İmralı uygulamaları çözümün önünün kapattığı gibi, tarihsel kardeşlik duygularına da büyük zarar vermiştir. Bu nedenle kongremiz Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın İmralı'dan başka bir yere nakli ile sağlık sorunlarının giderilmesi için tedavi sürecinin başlatılması için toplumsal barış için rolünü uygulayabileceği şekilde halka dağıtabileceği bir ortam oluşturabilmesi için Kürt halkı kadar Türk halkı tarafından son derece yaşamsal olduğu sonucuna varılmıştır" ifadelerine yer verdi.

Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanıkların tüm yargılama süresince açıklamanın içeriğini kabul edip desteklediklerini beyan ettiklerini ifade ederek, "Sanıkların Türkiye Devleti'nin bir kısmının üzerinde bağımsız bir Kürt devleti kurmayı hedefleyen ve bunu gerçekleştirmek üzere 30 yıldır binlerce insanı ve kamu personelini öldüren ve bu kapsamda birçok suç işleyen ve dünyaca terör örgütü olarak kabul edilen PKK terör örgütü elebaşısı hakkında sonuç bildirgesinde 'Kürt halk' önderi olarak bahsederek, terör örgütün gelişen süreç içerisinde, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgede federal bir yapılanmaya ilişkin görüşlerini savunan görüşlerin yer aldığı sonuç bildirgesini okuyup bu sözcü grubu içerisinde yer alan tüm sanıklar terör örgütü propagandası yapmak suçunu işlemişlerdir'' dedi.

İddia makamı mütalaasında, sanıkların Terörle Mücadele Yasası'nın 7/2 maddesi uyarınca ''Terör örgütü propagandası'' suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle cezalandırılmasını talep etti. Sanık avukatları, savunma yapmak için ek süre talep etti. Mahkeme heyeti, sanık ve avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını yapmaları için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 16:26:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?