3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Dicle Nehri 3 ayda 14 hayat söndürdü

Diyarbakır'da , yaz aylarında çocukların serinlemek için girdiği Dicle Nehri her yıl olduğu gibi bu yılda can almaya devam etti.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan Arama Kurtarma ve Dalgıç Birimi’nin verilerine göre, son 4 yılda Dicle Nehri'nde 47 kişi boğularak yaşamını yitirdi. İtfaiye Daire Başkanı Hakkı Bilici, sadece son 3 ay içinde toplam 14 kişinin boğulduğunu belirterek, boğulma sayısındaki artışın en büyük nedeninin, DSİ’nin baraj kapaklarını haber vermeden açması olduğunu ileri sürdü.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan Arama Kurtarma ve Dalgıç Birimi’nin kayıtlarına göre, Dicle Nehri'nde 2005 yılında 10, 2006 yılında 15, 2007’de ise 8 kişi boğuldu. Dicle Nehri bu yıl ise 14 kişiye mezar oldu. Resmi kayıtlara göre 4 yıl içerisinde nehirde boğulanların sayısı 47’ye yükseldi.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Hakkı Bilici, boğulma vakalarının çok olmasını DSİ’nin baraj kapaklarını haber vermeden açmasına bağladı. Bilici, “Devlet Su İşleri’nin (DSİ) enerji üretimi için kapaklarını birkaç saat dahi olsa haber vermeden açması, boğulma sayısını artırmaktadır. Baraj kapaklarının haber verilmeden açılmasıyla beraber su seviyesinin birden yükselmesi boğulmalara neden oluyor” dedi.


‘KUM ALINMASI SUYU DERİNLEŞTİRİYOR’


İtfaiye Daire Başkanı Bilici, boğulmaların bir diğer nedeninin de nehirden çıkarılan inşaat kumu olduğunu ileri sürerek şöyle konuştu:
“Kum ocaklarının bu konuda büyük sorumsuzluğu vardır. Boğulma olaylarında suya giriş noktalarını incelediğimizde, özellikle kum ocaklarının olduğu bölgelerde suyun altında yerlerini bilmediğimiz derin girdapların oluştuğunu gördük. Burada yüzme bilmeyen vatandaşlarımız bir anda metrelerce derinlikte bir su ile karşı karşıya kalıyorlar. Bu durumda paniğe kapılıp bir anda boğuluyorlar.”

Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2008 Pazartesi 14:34:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?