3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Diskolarda işitme kaybına dikkat

Disko ve düğün gibi ses desibelinin yüksek olduğu eğlence mekanlarına giden kişilerde işitme kaybının daha çok görüldüğü ortaya çıktı.

Diyarbakır Özel Akademi Kulak Burun Boğaz Cerrahi Dal Merkezi Doktoru Hüseyin Demir, özellikle disko ve düğünlerde 30 dakikadan fazla kalanların kulaklarında önce çınlama sonra ise işitme kaybı belirtileri oluştuğunu söyledi.

Disko ve düğünler duyma bozukluğuna yol açıyor. Özellikle kapalı mekanlarda uzun süre yapılan eğlenceler de işitme kayıplarına sebebiyet veriyor. Doğu ve Güneydoğu'da duyma sıkıntısı yaşayan hastaların yüzde 80'inin düğün ve eğlence mekanlarında uzun süreli kalanların oluşturduğunu belirten Dr. Hüseyin Demir, bölgede akustik travma hastalarının her geçen gün sayıca artığını söyledi. Normal konuşma sesinin 60 desibel olduğunu ifade eden Demir, silah ve bomba gibi 150 desibele yükselen ses gürültüsünün kulak zarının patlamasına yol açtığını kaydetti. Toplumda son dönemlerde yüksek sese bağlı bir gürültü kirliliği ortaya çıktığını belirten Dr. Hüseyin Demir, "Konuşma sesini 60 desibel olarak kabul ediyoruz. Trafikte 80-90 desibel, rock konseri ve düğünlerde bu oran 110 desibele çıkabiliyor. Böyle şiddetli bir sese 30 dakika maruz kalan kişilerde geçici işitme kaybına ortaya çıkıyor" dedi.

DİSKODA VE KULAKLIKLA MÜZİK DİNLEYENLER TELEFON VE KAPI ZİLİNİ DUYMUYOR

Düğün, konser ve diskolarda uzun süre kalan kişilerde kronik işitme kaybı yaşandığını ifade eden Dr. Demir, "30 dakika disko konserine kalan kişide kulak çınlamaları daha sonra telefon, kapı zili gibi ince sesleri duymama kaybı oluşuyor. Bunların tedavisi kimi zaman mümkün olmayabiliyor. Bunun için çok dikkatli olmak gerekir. Eğlence merkezlerine giderken uzun süre kalmamak gerekir. Özellikle volkmen dinleyen gençler bunu çok yaşayabiliyor" şeklinde konuştu.

Kapalı mekanlardaki ses siteminin standartlara uygun hale getirilmesi gerektiğini kaydeden. Dr. Hüseyin Demir, bazı uçakların 140 desibel ses çıkardığını belirterek bunun için havaalanlarına yakın oturan kişilerin sık sık doktora görünmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2008 Cuma 17:15:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
EBU ENES IP: 78.161.80.xxx Tarih : 25.08.2008 20:10:33

kişiye özel tıkaç yapılır. diyarbakırda ilk ve son başka yerde yok.bu haberi okuyan 5 ytl indirim