7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Diyarbakır Nevruz kutlamalarına hazır

DİYARBAKIR'DA NEVRUZ HAZIRLIKLARI

Türkiye genelinde 178 merkezde kutlanacak olan ve dün Yüksekova'da başlayan Nevruz'un finali 21 Mart'ta Diyarbakır'da yapılacak. BDP yöneticileri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin oluşturulduğu Tertip Komitesi tarafından organize edilen Nevruz için Diyarbakır'a 30 bin afiş, pankart asıldı, on binlerce el ilanı dağıtılmaya başlandı.

Büyük Nevruz organizasyonu için BDP Diyarbakır İl Başkanı Cafer Kan, il yöneticisi Abdulhalık Katar, DİVES yöneticisi ve KESK Dönem Sözcüsü Süleyman Okur, TMMOB temsilcisi Mesut Çelik, Pir Sultan Abdal Derneği Temsilcisi Nurşen Akbal ve Tabip Odası Temsilcisi Dr. Nihat Yıldırım'dan oluşan Tertip Komitesi çalışmalarını hızlandırdı. Diyarbakır Nevruz'una dört gün kala çalışmalarına hız veren BDP Diyarbakır İl Örgütü, kenti Nevruz renkleriyle süsledi. Ayrıca, çağrı için hazırlanan yüz binlerce bildirinin dağıtımına da başlandı. "Ya özgürlük ya hiç, Nevruz Kutlu Olsun'' Türkçe ve Kürtçe yazılı 30 adet pankart da kent merkezindeki yerini aldı. Bunun yanı sıra kurulan mahalle komisyonları ile binlerce ev ziyaretleri gerçekleştirilirken, ilçe komisyonları da bölgelerinde çalışmalarını sürdürüyor. Diyarbakır'ın ilçelerinden ve köylerinden katılımın sağlanabilmesi için onlarca araç alana ücretsiz seferler yapacak. Hazırlıkların sürdüğü Nevruz Parkı'nda ise, çalışmalar son aşamaya geldi. Nevruz alanında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) imzalı Kürtçe iki pankart yerini aldı. Platformun hemen arkasında ise yine dev afiş yer alıyor. Ayrıca alanda Lice'de hayatını kaybeden Ceylan Önkol, Mardin'in Kızıltepe ilçesinde ölen Uğur Kaymaz ve Aram Tigran'ın dev posteri de bulunuyor.

Hazırlıklarla ilgili bilgi veren Tertip Komitesi Başkanı ve BDP İl Başkanı Cafer Kan, herkesten katkı beklediklerini bildirdi. Güvenlik açısından da bir sıkıntının olmadığını belirten Kan, "Resmi boyutta da, güvenlik güçleri ve devlet kurumları ile diyalog içerisindeyiz. Daha önce de vali ile görüşmüştük. Bugün Emniyet Müdürü ile görüşeceğiz. Bu toplantıda, bu Nevruz'un sürece katkı vermesi için olduğunu anlatacağız. Onların da yaklaşımı olumlu" dedi.

Araç şoförleriyle de toplantı yaptıklarını belirten Kan, taşımaların ücretsiz olacağını ve araç kalkış yerlerinin geçen senelerde kullanılan yerler olacağını söyledi.

Avrupa ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nden gelecek heyetlerin yanı sıra Türkiye'deki aydın, yazar, gazeteci ve kurum temsilcilerinin de aralarında bulunduğu toplam 350 kişiye davetiye gönderdiklerini dile getiren Kan, gelecek konukların en iyi şekilde ağırlanması için hazırlık yaptıklarını kaydetti. Kürtçe ve Türkçe hazırlanan davetiyelerin gönderildiği kişilerden bazıları şöyle:

"Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Elif Şafak, Yeşim Ustaoğlu, Ragıp Zarakolu, Mıgırdıç Margosyan, Rakel Dink, Gülten Kaya, Vedat Türkali, İsmail Beşikçi, Duhok Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kamuran Bervari, Federal Kürdistan Kültür Bakanı Felakedin Kakeyi, Fikret Başkaya, Haldun Dormen, Aram Tigran'ın eşi Sirvart Melikyan, Müslüm Doğan'ın ailesi, Aydın Erdem'in ailesi, Amara'da gösteride hayatını kaybeden Mahsun Karaoğlan ile Mustafa Dağ'ın aileleri, Uğur Kaymaz, Ceylan Önkol ve Enes Ata'nın ailesi.''

Alanda yapılan hazırlıklara ilişkin bilgi veren Tertip Komitesi üyesi Mehmet Güzel de, alana girişte merkezi bir yol yaptıklarını belirterek, alana gelişte üç yolun kullanılacağını ve bu yolların bir yerde birleşip alana girişin yapılacağını söyledi. Geçen sene 80 kişilik olan protokol platformunun 200 kişi için tasarlandığını ifade eden Güzel, hazırlıların 21 Mart'a kadar biteceğini söyledi. Her sene büyük sıkıntıya neden olan lavabo sorununu da çözdüklerini dile getiren Güzel, geçen sene 40 adet olan

lavabo sayısını bu yıl 110'a çıkardıklarını ve engelli vatandaşlar için de ayrı bir bölüm yaptıklarını ifade etti. Alanda yapılan süslemelerin de bitmek üzere olduğunu ifade eden Güzel, "Bir adet 5 buçuk metre büyüklüğünde bir meşalemiz var. Onun dışında bir adet de temsili meşalemiz var. 2 bin 500 görevlimiz olacak. Emniyet güçleri de alan girişinde arama noktaları kuruyor. Onun dışında bütün güvenlik tarafımızdan sağlanacak" diye konuştu.

DİYARBAKIR'DA NEVRUZ HAZIRLIKLARI
DİYARBAKIR'DA NEVRUZ HAZIRLIKLARI
DİYARBAKIR'DA NEVRUZ HAZIRLIKLARI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2010 Perşembe 17:45:03
Güncelleme :18 Mart 2010 Perşembe 19:56:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?