3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Diyarbakır'da 'Kandil' provası

Irak sınırına olağanüstü askeri sevkiyat yapan mehmetçikler, Kuzey Irak'taki PKK terör örgütü kamplarına 2. sınır ötesi operasyona hazırlanıyor.

Kandil'in provası adeta Diyarbakır'da yapıldı. Hava indirme tugayına bağlı bordo bereliler, 2 bin 500 fitten askeri kasa uçaklarından paraşütle atlayarak tatbikat yaptı. F-16 savaş uçakları gölgesinde yapılan prova nefes kesti.

PKK terör örgütüne sınır ötesi ve sınır içinde büyük darbe indiren mehmetçikler hainlere karşı 24 saat aralıksız mücadele veriyor. Kuzey Irak'taki PKK kampları Zap, Avaşin, Hakurk ve Amediye gibi önemli karargahları uzun menzilli füze ve top atışları ile yerle bir ederek yüzlerce teröriste mezar eden Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nin şimdi hedefinde terör örgütünün eğitim üssü olarak kullandığı cephanelik ve depo kampları var. Kandil Dağı'nda PKK'lıların üslendiği 10 kamp hedefteki kamplar arasında yer alıyor.

21 Şubat 2008 tarihinde 10 bin askerle Kuzey Irak'taki PKK terör kamplarını 8 gün süreli sınır ötesi hareket düzenleyen Mehmetçik örgüte ağır zaiyat verdi. Teröristlerin büyük kentlerde eylem yapmak için Türk topraklarına sızmalarını önlemek için Hakkari ve Şırnak sınır bölgelerinde askerler adeta etten duvar ördü. Hava desteli operasyon aralıksız sürerken, Mehmetçik yüksek vadiler üzerine kurulan gece görüşlü termal kameralarla sınırda kuş uçurtmuyor. Askeri hareketlilik nedeniyle bölgede tansiyon her geçen gün artıyor.

KANDİL PROVASI NEFES KESTİ

Terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların hava desteği ile aralıksız sürdüğü Tunceli, Bingöl, Şırnak, Hakkari, Siirt, Van ve Diyarbakır'daki birliklere mühimmat sevkiyatı sürüyor. Sıcak çatışmaların yaşandığı Cudi, Gabar, Kato dağları ve bestler dereler bölgesine çok sayıda tank ve personel takviyesi yapıldı. Bir yandan Irak sınırına görülmemiş askeri sevkiyat yapan Türk Silahlı Kuvvetleri diğer yandan askerlerin zorlu koşullara karşı deneyim kazanmak için tatbikat yapıyor. Bahar aylarında 2. sınır ötesi operasyona hazırlanan Mehmetçik, Kandil provası niteliğinde Diyarbakır'da tatbikat yaptı. 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı 8. Ana Jet üssünde yapılan tatbikat nefes kesti. Askeri kasa uçaklarında 2 bin 500 fit yükseklikte paraşütle atlayan hava indirme tugayına bağlı bordo bereliler F-16 savaş uçakları gölgesinde başarıyla verilen görevi yerine getirdi.

F-16 SAVAŞ UÇAKLARI

Havada nefes tutan tatbikatın ardından bu kez PKK kamplarını yerle bir eden F-16 savaş uçakları havalandı. Olağanüstü askeri hareketliliğin yaşandığı üsden uzun menzilli füzeler ile ardı ardına havalanan savaş uçakları, Kuzey Irak'taki sınır bölgesinde keşif uçuşu yaptıktan sonra saatler sonra üslerine geri döndüler.

TERÖR ÖRGÜTÜNDE ÇÖZÜLMELER SÜRÜYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, terör örgütüne yönelik başlattığı operasyon sonrası dağılma noktasına gelen örgütün içinde çözülmeler artarak devam ediyor. Örgütten kaçan teröristler, gruplar halinde güvenlik güçlerine teslim olurken, Şırnak'ın Silopi ilçesinde son olarak teslim olan 7 terörist ile birlikte 2008 yılında teslim olan terörist sayısı 35'e yükseldi.

2005 yılında 'Etkin Pişmanlık Yasası' çıkarılmıştı. Güvenlik güçlerinin, 'Etkin Pişmanlık Yasası'nı anlatan büroşürleri helikopterlerle havadan dağıtmasıyla teröristler örgütten kaçmaya başladı. Yalnız 2007 yılında örgütten kaçarak güvenlik güçlerine teslim olan terörist sayısı 109 oldu. Örgütten kaçış 2008 yılında da devam ediyor. Bu yılın ilk 3 aylık döneminde terör örgütünden 35 terörist kaçarak güvenlik güçlerine teslim oldu. Devlete sığınan teröristlerden eyleme katılmayanlar serbest kalıyor. 1 Haziran 2005 tarihinde çıkan yasayla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde güvenlik güçlerine sığındıktan sonra normal hayatlarına dönen terörist sayısı 300'ü buldu.

Türkiye genelinde Haziran 2005'ten 7 Aralık 2007'ye kadar 353 terörist PKK'dan kaçarak güvenlik güçlerine teslim olurken, 2008 yılının ilk 3 ayında teslim olan 35 PKK'lı ile birlikte toplam 388 terörist örgütten kaçtı.

.
Yayın Tarihi : 30 Mart 2008 Pazar 16:16:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?