3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Diyarbakır'da kene seferberliği

2006 yılından itibaren Malatya, Elazığ, Mardin ve Batman gibi komşu illerde kene vakaları duyumlarının alınması üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı kenenin kentte görülebilme ihtimaline karşın koruma amaçlı başlattığı ilaçlama çalışmalarını aralıksız devam ettiriyor.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Nedim Yaşlı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşli (KKKA) hastalığına neden olan kene türlerinin barındıkları başta tüm yeşil alanlar ile ahır ve barınaklarda ara konakçılarına yönelik koruyucu ilaçlama yapıldığını söyledi. Hayvanların dinlenme alanları olan mezra alanlarına yönelik ilaçlamaların da aralıksız devam ettiğini söyleyen Yaşlı, "Bu nedenle başta sur dipleri, park ve bahçeler, mesire alanları, orta refüjler, piknik alanları, siteler ve toplu yaşam alanlarının tüm bahçeleri ilaçlanmaktadır. Yine il sınırlarının dışında olmalarına rağmen, Mardin Beyaz Su, Mardin Karasu alanlarında hafta sonları yurttaşlarımızın piknik amacıyla uğrak yeri olması nedeniyle, hareketliliğe bağlı olarak ilaçlama yapılmıştır. Devlet Su İşleri'ne bağlı Devegeçidi Piknik Alanı ile Hazar Gölü çevresi, Gezin'deki günübirlik piknik alanlarını da ilaçladık. Yenişehir Piknik Alanı ve daha birçok özel ve kamu alanlarını düzenli periyotlarla koruyucu amaçlı ilaçlamaktayız.


Hayvan hareketlerinin yoğun olduğu Canlı Hayvan Borsası ile kentte özel işletilen 4 adet mezbaha, kesimhane ve kombineleri düzenli olarak kontrol altında tutuyoruz. Kent merkezinde vaka yaşanmadı. Bu hizmetler yürütülürken İl Tarım Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli çalışarak bilgi alışverişi yapmaktayız. Özellikle son günlerde basında da sürekli yapılan beyanatlarda belirtildiği gibi kent merkezinde herhangi bir vaka yaşanmamıştır. Ancak civar il ve ilçelerden gelen şüpheli vakalar dikkatli izlenmiş ve gerekli tedbirler arttırılmıştır. Geçen hafta Bingöl'de meydana gelen şüpheli vakanın Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetmesinin ardından aile fertlerinde semptomlara binaen yapılan tedavi olumlu sonuçlar doğurmuş ve kısmen taburcu edilmişlerdir. Bütün bunlara rağmen yurttaşları müsterih olmalarının yanında tedbirli olmaları konusunda uyarmayı görev bilmekteyiz. Yurttaşların piknik alanlarına gidiş-dönüşlerinde dikkatli olmaları gerekmektedir. Vatandaşlar mümkün oldukça kontrollü ve ilaçlanan piknik alanlarını tercih etmelidir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen yurttaşların piknik alanlarında dikkatli ve tedbirli olmalarının yanında, mümkünse yanlarında mutlaka cımbız bulundurmaları ve olası ısırık vakalarında en yakın sağlık kuruluşuna gitmeleri ve uzak mekanlarda iseler cımbız ile kenenin vücuttan koparılarak uzaklaştırılması sağlanmalıdır" dedi. 

..
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 16:06:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?