3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Diyarbakır'da 'Kürdoloji' talebi

Dicle Üniversitesinde öğrenciler Kürt Dili ve Edebiyatı ile Kürdoloji Enstitüsü bölümlerinin açılması için yürüyüş yaptı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu ise öğrencilerin talep ettiği bölümlerin açılması için her hangi bir yasal düzenleme ve değişikliğe gerek duyulmadan mümkün olduğunu söyledi.

Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi önünde toplanan kalabalık bir öğrenci gurubu Kürtçe eğitim ve öğretimin yapılması için yürüyüş yaparlarken kürtçe yapkartlar açıldı. Yaklaşık 200 öğrenci'nin katıldığı yürüyüş sonrası öğrenciler adına Kürtçe açıklama yapan Nurettin Solhan isimli öğrenci, Kürtçe eğitim görmek istediklerini ve bunun için Dicle Üniversitesi yetkililerinin gerekli girişimleri yapmaları gerektiğini söyledi. Yapılan basın açıklamasının ardından öğrenciler tekrar Fen Edebiyat Fakültesi önüne kadar yürüyaş yaparak bir süre oturma eylemi yaptı. Öğrenciler yarın Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde "Kürt dili üzerindeki baskılar" ile ilgili panel düzenleyecekleri öğrenilirken yapılan yürüyüş ile ilgili Diyarbakır Barosu Dicle Üniversitesi "Kürdoloji Enstitüsü" ve "Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı" kurulması için başvuruda bulundu.

Yapılan başvuru ile ilgili açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Kürt Enstitüsü'nün kurulması için her hangi bir yasal değişikliğe gerek olmadığını belirterek, "Baromuz Yönetim Kurulu 10.09.2008 günü 1136 sayılı Avukatlık Yasasının 95/21 maddesi gereğince Dicle Üniversitesi'nde Kürdoloji Enstitüsü ile Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı kurulması için karar almıştır. Konuyla ilgili mavzuat hükümleri 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun Yükseköğretim Kurumlarının görevleri başlıklı 12/a maddesi gereği Çağdaş uygarlık ve eğitim-öğretim esaslarına dayanan bir düzen içinde, toplumun ihtiyaçlarını ve kalkınma planları ilke ve hedeflerine uygun ve Orta Öğretime dayalı çeşitli düzeylerde eğitim - öğretim, bilimsel araştırma yayım ve danışmanlık yapmakla hükümlüdür" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 18:57:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
SELAMİ GÜN IP: 78.188.62.xxx Tarih : 15.10.2008 19:08:14

HADİ ARKADAŞLAR İŞALLAH DEMOKRASİ ADINA YOLUNUZ AÇIK OLUR SİZLERİ DESTEKLİYORUM ELAZIĞDAN SAYGI VE SEVGİLERİMLE ZATEN BAŞBAKAN KENDİSİ DİYOR ASİMİLASYON BİR SUÇTUR