3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Diyarbakır'da Noel çoşkusu

Hz. İsa'nın doğum yıldönümü nedeniyle Diyarbakır Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi'nde düzenlenen ayin renkli görüntülere sahne oldu.

Süryani papaz ayin boyunca tüm dünya için barış dilerken, Diyarbakır Vali yardımcıları ve cami imamları da kiliseye gelerek Süryanilerin Noel Bayramı'nı kutladı.


Diyarbakır'da sayıları gittikçe azalan Süryani ve Ermeni asıllı vatandaşlar Hz. İsa'nın doğum yıldönümünü kutladı. Bin 700 yıllık tarihi Meryem Ana Süryani Kilisesi'nde Noel Bayramı için düzenlenen ayine çocuklar ile birlikte yaklaşık 35 kişi katıldı. Süryani Papaz Yusuf Akbulut'un yönettiği ayin 2.5 saat sürdü. Mumlar yakan Süryani cemaati ayin boyunca farklı dualar okudu.

Noel coşkusunu yaşayan Süryaniler tören sonrası kiliseye komşu olan Müslümanlar ile bayramlaştı. Ayin sonrası kendilerini ziyaret eden Diyarbakır Vali yardımcısı Suat Seyitoğlu, Sur Belediye Başkanı Ahmet Aydın ve Ulu Cami imamları Mehmet Sait Yaz ile Mehmet Emin Mülayım'ı karşılayan Süryani Papaz Yusuf Akbulut, misafirlerine çikolata ve kolonya ikram etti. Yusuf Akbulut, ziyaret nedeniyle büyük bir memnuniyet duyduklarını belirterek, "Tüm insanlar kardeştir. Nasıl birlikte ağlıyorsak birlikte gülmeliyiz. Bu yıl ilk defa Müslüman kardeşlerimiz kiliseye gelip sevincimize ortak oldu. Bizim için çok önemlidir. Süryani ve Müslümanlar
birlikte yaşıyor. Birlikte yaşamaktan manevi güç doğar. Şayet ayrı durursak parçalanıp gideriz" diye konuştu.


Süryani cemaatinin Noel Bayramı'nı kutlayan Diyarbakır Ulu Cami İmamı Mehmet Sait Yaz, kardeş ve hemşeri Süryaniler ile birlikte olmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, "Ramazan ayında kilise papazı ve cemaati bizim davetimizi kırmayarak iftar yemeğine gelmişti. İade-i ziyaretimizi gerçekleştirdik. Dostluklarımızı her geçen gün pekiştiriyoruz. Bizim için Hz. Muhammed ne kadar önemli ise Hz. İsa'nın doğuşu da bir o kadar önem arz ediyor" şeklinde konuştu.


Diyarbakır İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Sur Belediye Başkanı Ahmet Aydın ise, ''Süryaniler bizim değer verdiğimiz insanlardır. Birlik ve beraberlik içinde güzel bir atmosfer oluşturduk. Buraya gelip bayramlarını kutladık. Bu vesile ile tüm insanların birlik ve beraberlik içinde yaşamasını temenni ediyorum. Bunlar bizim kardeşlerimiz, Hz. İsa bizim de peygamberimiz. Hiç bir peygamberi ayırt etmiyoruz'' dedi.
Daha sonra konuklar beraberinde getirdikleri tatlıları Papaz Yusuf Akbulut'a ikram etti. Ayin sırasında havanın soğuk olması nedeniyle kilise içinde elektrikli soba kullanıldı.

İha
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2008 Perşembe 14:33:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?