3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Diyarbakır'da sessiz başarı

Diyarbakır, 2007 yılında 144 bini yerli, 10 bini yabancı olmak üzere toplam 154 bin turist ağırladı. Vali Hüseyin Avni Mutlu, kentin sessiz bir başarıyı yakaladığını söyledi.


Şehrin iyi tanıtılması gerektiğini belirten Vali Mutlu, "Diyarbakır'da sesiz bir başarıyı yakaladık. Konaklama sayılarına baktığımızda yerli turist olarak yıllık ortalama 120 bin kişi civarında, yabancılar ise 10 binin üzerinde. Türkiye'de turizmden alınan paya baktığımızda bu rakamlar çok küçük, süratle iç turizmi canlandırmamız lazım. Bu pastadan büyük pay almamız için turizme gerekli yatırımları yapmamız gerekiyor, şehri iyi tanıtmamız gerekiyor. Diyarbakır'a gelenlerin hayranlıkla baktığı İçkale'de
bulunan açık hava müzesi, suru, camii, hanı, hamamları, kiliseleri, sahabeleri, evliyalar şehri olan böyle bir şehrin tabii ki çok daha fazla turist çekmesi icap eder. GAP'ın içinde turizmi geliştirmemiz gerekir. Şanlıurfa'ya, Mardin'e, Batman'a gelen Diyarbakır'a da gelir, Adıyaman'a da gider yani iç turizmi harekete geçirmemiz gerekir" dedi.


İçkale'nin restorasyonunun bitmesi halinde dünyanın en büyük projelerinden surların tamamının onarılmasının planlandığını ifade eden Vali Mutlu, "Diyarbakır'ın imajını güçlendime noktasında bu şehrin imajını olumsuzluğa çevirmek isteyenlere her türlü hareketi, tavrı, düşünceyi ve sözü reddetmemiz, Diyarbakır'a gerçek kimliğiyle, sanat, şiir, tarihi mirası, kültürüyle sahip çıkmamız gerekir. Her Diyarbakırlı bu şehre sahip çıkmalı. Turizmde tek başına devletin götürdüğü bir dinamizmi değil, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin desteği çok önemli. Bunları da yaptığımızda turizm potansiyeli çok üst seviye çıkacaktır. Bu potansiyel bu şehirde var" diye konuştu.


Diyarbakır'da 16'sı turizm belgeli otel olmak üzere 39 konaklama tesisiyle 4 bin 254 yatak kapasitesi bulunuyor. 5 bin 750 metre uzunluğundaki Diyarbakır surlarında 82 adet burç bulunuyor. 1989-2006 yılları arasında Diyarbakır surları için 2.5 milyon YTL harcama yapıldı. Diyarbakır'daki müzelerde 20 bin 200 eser sergilenirken, 2007 yılında 57 bin kişi müzeleri ziyaret etti. Yine Diyarbakır'da 2007 yılında 9 arkeolojik kazı yapılırken, 350 eser müzeye teslim edildi.

iha
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2008 Pazar 11:22:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
turizmci IP: 85.99.124.xxx Tarih : 9.07.2008 00:04:20

Turizm Derneği'nin şişirme rakamlarıyla turist sayısı artmış olmaz. Rakamları şişirerek sağdan soldan topladığınız paraların doğru işlerde kullanıldığı izlenimi vererek çarçur ettiğiniz paralara kılıf arıyorsunuz.