3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Diyarbakır'dan kardeş seçtiler

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da maddi imkansızlıklar içerisinde okuyan binlerce çocuğa yurtiçi ve yurtdışından hayır severler tarafından sahip çıkıldı.

Arkeolog Cengiz Tünay tarafından başlatılan 'Kardeşini Seç' kampanyası çerçevesinde bölge genelinde 25 bin 143 çocuğa gönüllü abla ve ağabey bulundu. Almanya, ABD, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerde yaşayan Türklerin Doğu'daki çocukları kendilerine kardeş seçtiğini belirten projenin Diyarbakır Koordinatörü Tahsin Çalışkan, Diyarbakır'da bin 400 çocuğun abla ve ağabeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Maddi imkansızlıklar içerisinde okuyan Diyarbakırlı binlerce çocuğa ABD, İngiltere, Hollanda, Almanya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Avusturalya gibi ülkelerde yaşayan Türk vatandaşları sahip çıktı. Yurtdışında yaşayan Türkler fakir çocukları kendilerine kardeş olarak seçti. Arkeolog Cengiz Tünay tarafından 2004 yılında başlatılan 'Kardeşini Seç' kampanyası çerçevesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşayan binlerce fakir çocuğa gönüllü ağabey ve abla bulundu. İnternet aracılığı ile ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaşan iyilikseverler istediği çocuğu kardeş seçip maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılıyor. En çok Batı illerinde yaşayan refah düzeyi yüksek kadınların katılım sağladığı kampanya kapsamında bugüne kadar 25 bin 143 çocuğa ulaşıldı. Projenin ilk uygulandığı merkez olan Diyarbakır'da 12 bin 867, Ağrı'da 3 bin 585, Bingöl'de 2 bin 105, Batman'da 8 bin 61, Gaziantep'te bin 737, Hakkari'de 7 bin 440, Kahramanmaraş'ta 2 bin 722, Muş'ta 372, Mardin'de 3 bin 311, Şırnak'ta bin 889, Şanlıurfa'da 4 bin 777 ve Van'da 2 bin 627 fakir öğrenciye gönüllü ağabey ve abla bulundu.

ROJDA GİBİ BİN 400 DİYARBAKIRLI ÖĞRENCİ KARDEŞ SEÇİLMEYİ BEKLİYOR

Diyarbakır Nüket Çoşkun İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Rojda Bayar(14) binlerce çocuk gibi kardeş seçilmeyi bekliyor. Babası tarafından 2 yıl önce terk edilen ve kendisinden küçük 3 kız kardeşi ve annesiyle yaşayan küçük kızın en büyük hayali iyi şartlarda okuyabilmek. Köyden kente yoğun göçün yaşandığı merkez Bağlar ilçesinde 2 odalı bir evde kiracı olarak yaşayan Rojda Bayar, ''Babam işsizdi bunalıma girdi bizi terk etti. 2 yıldır kendisinden haber alamıyoruz. Annem bize bakmak için daha önce evlere bakıcılık yapıyordu ancak şimdi o da işsiz. Kirada oturuyoruz hiçbir gelirimiz olmadığı için ev sahibi tarafından kapı dışı atılmaktan korkuyoruz. Diyarbakır Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın bize sunduğu yardımlar ile ayakta duruyoruz. Ben çok zor şartlarda okumak istiyorum. Ancak kalem, defter alacak param bile yok. Öğretmenlerimin aracılığı ile 'Kardeşini' Seç kampanyasına başvurdum, hayırseverlerin bana destek çıkmasını istiyorum" dedi.

İlköğretim okulları ve liselerde devam eden kampanya çerçevesinde Diyarbakır'da bin 400 çocuğun kardeş seçilmeyi beklediği bildirildi.

DOĞU VE BATI ARASINDA GERÇEK KARDEŞLİK PROJESİ OLDU

'Kardeşini seç' sosyal kampanyasının Doğu ve Batı arasında gerçek kardeşlik köprüsünü oluşturduğunu ifade eden Projenin Diyarbakır Koordinatörü fizik öğretmeni Tahsin Çalışkan, kent merkezi ve köylerde binlerce çocuğun gelen yardımlar sayesinde okuduğunu söyledi. Batı illerinde yaşayan vatandaşların yanı sıra yurt dışında da kampanyanın büyük ilgi gördüğünü belirten Tahsin Çalışkan, "Diyarbakır'da 12 bin 867 çocuğa ağabey ve abla sahip çıktı. Şu anda kardeş seçilmeyi bekleyen bin 400 öğrencimiz var.

Hayırsever vatandaşların da bu çocuklara imkanlar çerçevesinde yardım etmelerini istiyoruz. Kendilerine kardeş seçmek isteyen iyilik severler www.kardesinisec.com internet adresinden kampanyaya ulaşabilir" şeklinde konuştu.
Telefonu 24 saat susmayan Çalışkan, köprü görevini üsteleniyor. Okulları gezip ihtiyaç sahibi çocukları tespit eden Çalışkan, İngilizce bildiği için yurtdışından arayanlar ile sıkıntı yaşamadan temasa geçiyor. Kampanyaya katılanların koliler ile Diyarbakır'daki kardeşlerine yardım gönderdiklerini vurgulayan Çalışkan, "İzmir'de yaşayan İrem Sapih isimli bir tiyatrocu kendisine 2 kardeş seçti. Diyarbakır'a gelip onlar ile görüştükten sonra yaz tatilinde onları İzmir'e götürdü. Şimdi iki aile sürekli birbirleri ile görüşüyor. Kampanyayı duyan herkes arıyor beni. Bazen telefonlarım susmuyor. sadece Türkiye içinde değil yurtdışından arayanların da sayısı oldukça fazla. ABD, Hollanda, Almanya, Avusturya ve İngiltere'de yaşan Türk vatandaşları destek olmak için arıyor" diye konuştu.

Diyarbakırlı zengin iş adamlarının kampanyaya katılmamalarını eleştiren 'Kardeşini seç' kampanyası Koordinatörü Tahsin Çalışkan, "Diyarbakır'da bugüne kadar sadece bir köy imamı aradı, o da kendisine kardeş seçmek istediğini söyledi. Ancak daha sonra kendisinden bir haber alamadık. Biz isteriz ki bölgeden de destek çıksın. Çünkü binlerce çocuğumuz zor durumda okuyor" diye devam etti.

ELİF'E AVUSTURYA'DA ABLA BULUNDU

'Kardeşini seç' kampanyasına 3 ay önce başvuran Fatih Lisesi 9. sınıf öğrencisi Elif Demirel'i bir hafta önce Avusturya'dan doğup büyüyen bir Türk vatandaşı kardeş seçti. Babasının kuş yemi satarak aile geçimlerini sağladığını söyleyen Elif Demirel, "Bana abla bulunduğuna çok mutlu oldum. Beni kardeş seçen kişinin iyi biri olduğunu düşünüyorum. Şu an acil olarak derslerimi daha iyi çalışmak için kaynak kitaplarına ihtiyacım var" dedi.

Arkeolog ve fotoğraf sanatçısı Cengiz Tünay'ın 2004 yılında Sur ilçesinde başlattığı 'Kardeşini seç' kampanyası kapsamında binlerce çocuğun yüzü gülüyor.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 15:42:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?