3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Diyarbakırlı öğrenciler proje hazırlıyor

Diyarbakır'ın başarılı öğrencileri İtalya'ya gidiyor. Fatih Lisesi'nin 2 öğrencisi, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan 'Gençliğin Hayattan Beklentileri' konulu proje kapsamında Alman ve İtalyan yaşıtlarıyla birlikte sinema filmi hazırlayacak.

Avrupa Birliği'ne (AB) üye ve aday ülkelerde yaşayan genç kuşakların birbirleri ile kültürel iletişimini sağlamak ve ortak fikirler üzerinde buluşturmak için Avrupa Komisyonu tarafından 1 yıl önce hayata geçirilen 'Gençliğin Hayattan Beklentileri' projesinin Diyarbakır ayağı hayata geçiriliyor. Merkez Bağlar ilçesinde bulunan Fatih Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı aday projeye Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onay verilmesi üzerine 20 öğrenci kolları sıvadı. Öğrenciler yöre halkının sinemaya bakışını konu alan bir proje geliştiriyor.

Rehber öğretmenler desteği ile son hazırlıklarını yapan 20 lise öğrencisinden 2'si 17 Kasım tarihinde İtalya'nın Milano kentine gidecek. Tüm masrafları Avrupa Komisyonu tarafından karşılanan öğrenciler İtalya ve Almanya'dan gelecek olan öğrenci arkadaşları ile birlikte proje üzerinde bir hafta çalışacak.

Öğrenciler ile birlikte İtalya ve daha sonra Almanya'ya gidecek olan Fatih Lisesi rehberlik öğretmenlerinden Çiğdem Kaymaz, hazırlayacakları belgesel tarzı sinema filmi projesinin uluslararası alanda büyük yankı uyandıracağını söyledi. Avrupa Komisyonu projesinin Türkiye ayağını oluşturduklarını ifade eden Kaymaz, "1 yıl önce hazırladığımız projenin kabul edilmesinin ardından okuldaki 3 bin 200 lise öğrencisinden iyi derecede İngilizce bilen 20 öğrenci seçtik. Valilik, belediye ve Diyarbakır Sanat Merkezi'nin destekleri ile hazırlıklarımızı hafta sonları yapıyoruz. Burada daha önce hiç sinemaya gitmeyen öğrenciler atölyelerde sinema filminin senaryosu, filmin çekimi ve kullanılan teknik malzemeler üzerinde eğitim alıyor. Uluslararası bir proje olduğu için lise 10. sınıf öğrencilerimiz Neşe Karakaş ve Yasin Akoğlu ile birlikte 17 Kasım tarihinde İtalya'ya gideceğiz. Almanya'dan da gelecek öğrenciler Milano kentinde hazırlamış oldukları çalışmaları değerlendirecek. 1 yıl sonra ise Almanya ve İtalya'dan öğrenciler Diyarbakır'a gelmiş olacak. 2 yıl sürecek olan proje sonunda iyi bir senaryo hazırlandıktan sonra imkanlar dahilinde belgesel tarzda bir film hazırlanacak. Bu çalışmada amacımız Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmektir. Öğrencilerimiz çok başarılı biz de onlar gibi tatlı bir heyecan içerisindeyiz" dedi.

İLK KEZ DİYARBAKIR DIŞINA ÇIKACAK

Proje kapsamında hayatında ilk kez sinema ile tanışan lise 10. sınıf öğrencisi Neşe Karakaş dar gelirli bir aileden geliyor. İyi derecede İngilizce bilmesi ve derslerdeki başarısından dolayı İtalya'ya gitmeye hak kazanan Karakaş, ilk kez Diyarbakır dışına çıkacağını söyledi. İtalya'ya gideceğine halen inanamadığını ifade eden Neşe Karakaş, "20 öğrenci arasından seçilip İtalya'ya gidecek olmaktan çok mutluluk duyuyorum. İlk kez ailemden ayrı kalacağım. Büyük heyecan içerisindeyim. İtalya'daki gezi sırasında olumsuz tablonun aksine Diyarbakır'ın huzurlu ve güvenli bir şehir olduğunu söyleyip tarihi Sur ve kültürel mirasları anlatacağım" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 16:40:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?