3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

DTP eylemi, PKK gösterisine döndü

DTP, Diyarbakır’da ‘Anadilde Eğitim’ yürüyüş düzenledi. PKK ve Öcalan lehine sloganların atıldığı yürüyüşe ilköğretim öğrencileri de katıldı. Van’da da sokakta temsili Kürtçe dersi verildi

DTP’nin Diyarbakır ve Van’da düzenlediği “Anadilde Eğitim Talebi” ve Demokratik Toplum Kongresi sonuç bildirgesinin okunması nedeniyle düzenlenen yürüyüş PKK gösterisine dönüştü.

DTP otobüsünden PKK ve terörist Abdullah Öcalan’ı öven Kürtçe türküler çalınırken, ilköğretim öğrencileri de yürüyüşe katılıp PKK lehine slogan attı. Van’da da ‘anadilde eğitim’ kampanyası kapsamında eylem düzenlendi

DTP’nin organize ettiği yürüyüş öncesi Bayındırlık semtinde bulunan il binası önünde toplanan partililer, ellerinde sarı - kırmızı - yeşil flamalarla sürekli PKK ve Öcalan lehine slogan attı. İl başkanlığı önünde bulunan otobüsten de yine terör örgütünü öven türküler çalınırken halaylar çekildi. DTP il binası önündeki eyleme okul kıyafetleriyle katılmaları dikkat çeken ilköğretim okulu öğrencileri de Kürtçe “Ana dilimi istiyorum”, “Anadilimle eğitim istiyorum” dövizler taşıdı. Zafer işareti yapan ve Öcalan lehine slogan atan bazı öğrenciler de “Sayın Öcalan” yazılı dövizler taşıdı.

Askerlere ‘yuh’

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile DTP milletvekilleri Emine Ayna, Selahattin Demirtaş, Ayla Akat Ata, Bengi Yıldız, Hamit Geylani ve İbrahim Binici, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı DTP’li Osman Baydemir, ilçe belediye başkanları ile kapatılan DEP’in eski milletvekili Leyla Zana ve yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı yürüyüş sırasında da sık sık “PKK halktır, halk burada” sloganları atıldı. Ofis semtindeki Belediye Konukevi önüne gelen kalabalık, gardan askeri birliklere götürülen askeri araçları görünce “yuh” diye bağırdı. Bu araçları taşlamak isteyenleri de DTP’li görevliler engelledi.

Dil yoksa hiçbir şey yok

Konukevi önünde Kürtçe konuşan Zana, herkesin hakkını araması ve bu hakkın peşinden gitmesi gerektiğini söyledi. Zana, “Hakkımızı alırsak kimse elimizden alamaz, almasına da izin vermemeliyiz. Herkese sesleniyorum, evlerinizde ailenizle sürekli Kürtçe konuşun, gazetelerinizi Kürtçe okuyun, Kürtçe televizyon izleyin, interneti Kürtçe takip edin. Eğer dil yoksa insanın hiçbir şeyi yok demektir.”

Çocuklar da eylemde

Diyarbakır’daki yürüyüşe yaklaşık 10 bin kişi katıldı (üstte). Van’da da ‘anadilde eğitim’ kampanyası kapsamında basın açıklaması yapıldı. Okul kıyafetleriyle getirilen çocukların ellerinde Kürtçe yazılı dövizler taşıdığı basın açıklamasına DTP Van milletvekilleri Özdal Üçer ile Fatma Kurtulan’ın da katıldı. Eylem kapsamında, kentteki bir sokak kapatılıp temsili olarak Kürtçe ders verildi. Siirt’te de ‘ana dilde eğitim’ için yürüyüş yapmak isteyen DTP’lilere polis izin vermedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 12:16:14
Güncelleme :24 Eylül 2008 Çarşamba 16:59:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?