3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

DTP kampa girdi

DTP, tarafından Diyarbakır'da düzenlenen 2. Demokratik Toplum Kongresine katılan DEP eski Milletvekili Leyla Zana; Kürt sorunu için onrul bir barış istediklerini söyledi.

"Türkiye'nin en büyük sorunu olan Ermenistan ve Kıbrıs sorunlarının çözüme kavuşmasından sonra Kürt sorununda beraberinde çözüme kavuşacaktır" diyen Zana, "Kürtler kendi statüsülerini bundan böyle kendileri belirleyecek" diye konuştu. Zana; konuşmasında DTP'li milletvekili ve belediye başkanlarına da yolunuzdan şaşmayın uyarısında bulundu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTP), son siyasal gelişmeleri değerlendirmek ve yerel seçim stratejisini belirlemek üzere Diyarbakır'da 2 günlük kampa girdi. Parti binasında düzenlenen 2. Demokratik Toplum Kongresine aralarında milletvekili ve belediye başkanlarının bulunduğu yaklaşık 400 delege katıldı. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve bazı milletvekileri'ninde katılmadığı kongreye, DTP Mardin Milletvekili Emine Ayna, DTP Batman Milletvekileri Bengi Yıldız, Ayla Akat Ata, DTP Diyarbakır Milletvekileri Selehattin Demirtaş, Aysel Tuğluk, DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, eski DEP milletvekili Leyla Zana ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir katıldı. Türk bayrağının olmadığı toplantı salonunda Kürtçe afişler dikkat çekerken, Hakkari ve Şırnak'tan gelen bazı belediye başkanları yöresel kıyafetleri tercih ettikleri görüldü. Basına kapalı 2 gün boyunca sürecek toplantıda parti delegelerine cep telefonu uyarısı yapıldı. Milletvekileri ve belediye başkanları dahi kimse cep telefonu toplantı odasına sokmadı. Sözde devrim şehitleri için yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardan söz alan DTP Diyarbakır İl Başkanı Nejdet Atalay; kendilerinden önce siyaset yapan kişilerin bıraktığı mirası taşıyacaklarını belirterek, "Bun gün örgütlü halkımızla olan güçlü bağımız çeyrek asırdır yürütğümüz mücadeleyi bararıya ulaştırmanın eşiğine gelmişiz"dedi.

Divan kuruluna başkanlık yapan, DTP Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksel; 1. Demokratik Toplum Kongeresi'nde alınan demokratik özerklik gibi kararların ve yerel seçim stratejisinin değerlendirileceğini söyledi. Demokratik Özerklik ile Kürtlerin Türkiye'nin üniter yapısı içersinde bütün halkların ve farklılıkların bir arada yaşayabileceği bir sistemi ortaya koyduğunu vurgulayan Yüksek, "Bir halk kendi kaderini tayin etme hakkında ne istediğini dünyaya ilan etmiştir. Kongremiz önemli bir süreçte kritik bir rol oyandı. Demokratik halk eylemlilikleri ve siyasette yek vücut içersinde halkların kardeşliği açısından operasyonların Kürt sorununun demokratik çözümü için sonuç alınamayacağını ortaya koyduk. Yükselen demokratik mücadelemizle bu durum Türk halkının da dikkatini çekti" diye konuştu.

TEK TARAFLI KARDEŞLİK OLMAZ

Kongrenin açılış konuşmasını yapan eski DEP Milletvekili Layla Zana, daha önce olduğu gibi yine son siyasi gelişmeler hakkında Kürtçe bir konuşma yaptı. Kürt sorunu konusunda onurlu bir barış istediklerini dile getiren Leyla Zana, "Biz dilenci değiliz. Ve dilenmek için el açmayacağız. Eğer bizi yanlarında istiyorlarsa kardeşliğe varız. Tek taraflı kardeşlik olmaz"diye konuştu.

Sadece dostlarımızın değil karşıtlarımızın da gözleri üzerimizdedir diyen Zana; adımlarını daha dikkatli atacaklarını söyledi.

Kimsenin arkasından gitmeden kendi gündemlerini kendileri belirleyeceklerini ifade eden Zana, son ergenekon terör örgütü operasyona ilişkin ise şunları söyledi:

"Türkiye'ni birkaç önemli sorun vardır. Bir Ermenistan diğeri Kıbrıs ve diğeri de Kürt sorunudur. Cumhurbaşkanı Ermenistan'a gitti. İyi gerçekten Kıbrıs ve Ermeni sorunun çözülmesini istiyoruz. Eğer bu sorunlar çözülürse Kürt sorunuda çözülür. Şimdiye kadar Ergenekoncular da sorunlarını çözümünü engellediler. Onun için Kürtler çok dikkatli olmalı. Ergenekoncuları sorgularken, Erdoğan'ın yakasına yapışıp sorumluların yargılanması için dayatmalıdır".

Onurlu bir barış istediklerini dile getiren Zana, "Biz dilenci değiliz. Ve dilenmek için el açmayacağız. Eğer bizi yanlarında istiyorlarsa kardeşliğe varız. Tek taraflı kardeşlik olmaz" şeklinde konuştu.

MİLLETVEKİLİ VE BELEDİYE BAŞKANLARINI ÜSTÜ KAPALI UYARDI

DTP'li Milletvekili ve belediye başkanlarını üstü kapalı uyaran eski DEP Milletvekili Leyla Zana, yerel yönetimler seçimine de değinerek; "Eğer kadrolar halkın iradesini kırmazsa güvense bu halk yanınızdadır. Hatta önünüzde yürür. Ama yönünüzü halktan şaşırır, hırsızlık ve ranta bulaşırsan bu halkta seni affetmez. Buda halkımızın ulaştığı seviyeyi gösteriyor. Halk kim samimi kimin samimiyetsiz yaklaştığını iyi biliyor. Onun için aday çıkacakların veya seçilecekler çok iyi düşünmeli. Benim önerim odur ki, görevini yapmayanlar halk mahkemeleri tarafından yargılansın. Cezayı halk vermeli. Halkımız bu seviyeye gelmiştir. Halka hizmet bir sorumluluktur ve kutsaldır. Hepimizin umutları var. Umudumuz büyüktür. Kürtler kendi statülerini kendisi belirleyecektir" diye konuştu.

Yapılan açıklamaların ardında toplantı basına kapalı devam edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2008 Cumartesi 16:12:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?