3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

DTP'den Başbuğ'un ziyaretine tepki

DTP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Diyarbakır'da sivil toplum örgütü temsilcileriyle yaptığı görüşmeyi eleştirerek, "Genelkurmay Başkanı geliyor buradaki bir takım sivil toplum örgütlerini topluyor. Sanki bakan veya başbakandır. Burada Kürt sorununun nasıl çözüleceğine dair politikalar belirliyor" dedi.

Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi tarafından 12 Eylül 1980 darbesinin 28. yıldönümü nedeniyle "12 Eylül Darbesi ve Ergenekon" konulu panel düzenlendi. Şube binasındaki toplantı salonunda düzenlenen panele, DTP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak, İHD Bölge Temsilcisi Mehdi Perinçek, Eğitim-Sen Şube Başkanı Abdullah Karahan ve çok sayıda eğitimci katıldı. Panelde konuşma yapan Kışanak, siyasetçilerin süreç içerisindeki tutumu iyi bir şekilde irdelenmesi gerektiğine işaret ederek şunları söyledi:

"Derin devlet çok izafi bir şeymiş, bilinmeyen ve görünmeyen bir yerdeymiş, devlet mekanizmasıyla bağı yokmuş gibi bir yansıma yaratılıyor. Bu ülkedeki bütün darbe süreçlerinde bütün karanlık olayların süreçlerinde siyasi iktidarların bizzat ya ortak programıdır, onların talimatları vardır, ya olayları vardır. En iyimser tahminde bilgileri vardır."

GENELKURMAY BAŞKANI'NA ELEŞTİRİ

Geçtiğimiz hafta Diyarbakır'a gelen ve sivil toplum örgütleri ile bir görüşme yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un ziyaret sırasındaki görüşmelerini eleştiren Kışanak, "Genelkurmay Başkanı geliyor buradaki bir takım sivil toplum örgütlerini topluyor. Valilikte toplantı yapıyor. Sanki bakan veya başbakandır. Burada Kürt sorununun nasıl çözüleceğine dair politikalar belirliyor. Bir taraftan Avrupa Birliği süreci nedeniyle demokratikleşme adımları atıyorum, askerin siyaset üzerindeki vesayetini azaltıyorum, Milli Güvenlik Kurulu'ndaki dengeyi değiştiriyorum, genel sekreteri sivilleştiriyorum diyeceksin, bir taraftan da daha bir hafta önce bu ülkedeki demokrasi mücadelesi veren tüm kurumları kişileri ve yaklaşımları güvenlik tehdidi olarak gören kişi gelecek Diyarbakır'da Kürt sorununa dair politikaya müdahale edecek. Daha büyük kapalı kapılar ardındaki yaptıkları planların ötesinde başka bir durum var ve siyasal iktidar da bunu çok doğal görecek. Ergenekonda tutuklanan paşalara Genelkurmay resmi ziyaret yapacak siyasal iktidar da diyecek ki bu insani yaklaşım çerçevesinde yapılmıştır. Eğer bu iş siyasal iktidara kalırsa içinden bir şey çıkacağını düşünmek gerçekten saflık olur" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2008 Cumartesi 18:24:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?