3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

DTP'li vekiller yangın önergesi verdi

DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak ve DTP'li 20 Milletvekili bölgedeki orman yangınlarının aydınlatılması amacıyla TBMM'ye Araştırma Önergesi verdi.

DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak ve DTP'li 20 Milletvekili bölgedeki orman yangınları ile ilgili TBMM'ye Araştırma Önergesi verdi. Kışanak'ın, TBMM'ye sunduğu önerge şöyle:

"Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde 2008 yılı bahar aylarından itibaren sık sık orman yangınları yaşanmaktadır. Ormanların güvenlik gerekçesiyle yakıldığı iddiaları, geçmiş yıllarda olduğu gibi yine gündeme gelmektedir. Yangınların genellikle askeri operasyonlar sırasında çıkması bu iddiaları güçlendirmektedir. Ayrıca yangına zamanında ve yeterli düzeyde müdahale edilmemesi, söndürme ve soğutma çalışmalarının yapılmaması, halkın orman yangınlarını söndürme çabalarının engellenmesi de bu iddiaları desteklemektedir. 2008 yılı içerisinde aşağıda sıralanan yerlerde orman ve mera yangınları yaşanmıştır: Tunceli İli Mazgirt ilçesi kırsalı, Çiçekli, Kocaköy köyleri, Hozat, Ovacık ilçeleri ve Nazimiye'ye bağlı Dallıbahçe, Aşağıdoluca köylerinde orman kesimi ve yangını, Siirt ili Eruh İlçesi, Güneşli, Kelekçi, Gaziler köyleri, Elazığ ili Karakoçan ilçesi, Batman ili Hasankeyf, Sason ve Kozluk ilçelerinde, Palamut, Güneşli, Karameşe, Keçili köyleri ve Koyunlu mezralarında, Mardin ili Savur ilçesi Yeşilalan, Durusu köyleri; Sürgücü beldesi, lısu, Dilan köyleri; Nusaybin İlçesi kırsal ormanlık alanında ve Eski Hisar Köyü yakınlarında, Bingöl ili Genç, Yayladere, Kığı, Yedisu ilçeleri, Akdoğan, Doğanlı köyleri, Şırnak ili Cizre ilçesi ormanlık ve çalılık alanı, Cevizdüzü Köyü, Hakkari ili Çukurca ve Şemdinli ilçesine bağlı ormanlık alan, Bitlis ili Karlıbağ köyü ormanlık alanı, Diyarbakır ili Kulp, Hani, Silvan, Lice, Hazro, Kocaköy ilçeleri ormanlık alanında, Ergeçit, Dolapdere, Üçdamlar, Yolçatı, Şenlik, Dağcılar, Yukarı Turhallı Hedik köyleri, Akçapınar ve Kurnak mezrasında çıkan yangınlara da müdahale edilmemiştir. Son olarak Diyarbakır'ın Dicle ilçesine bağlı Kırkpınar, Kurşunlu ve Kayaş köyleri çevresinde bulunan ormanlık alan, 07 Eylül 2008 tarihinde yapılan operasyon sırasında ateşe verilmiştir. Söz konusu bölgede yaklaşık 20 ayrı noktada çıkan orman yangınına yetkililerle yapılan tüm görüşmelere rağmen ancak üçüncü gününde kısmi bir müdahale yapılmıştır."

DTP'li Milletvekili Kışanak, yerkürenin ekolojik dengesini en olumsuz etkileyen faktörlerin başında orman yangınlarının geldiğini belirterek, "Kamu vicdanını rahatsız eden, ekolojik dengeyi yok eden, yöre halkını ekonomik olarak zor durumda bırakan, bölgedeki orman yangınlarının araştırılması, tahribatın boyutlarının ortaya çıkartılması ve sorumluların tespit edilmesi amacıyla, Anayasa'nın 98. İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu kurularak, konunun tüm boyutlarıyla araştırılmasını saygılarımızla arz ederiz" dedi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 17:00:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?