3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

DTP'ye yakın gruplardan TRT 6'ya tepki

Diyarbakır'da DTP'ye yakınlığı ile bilinen yayıncılar ve bazı sivil toplum örgütleri, Kürtçe test yayına başlayan TRT 6'ya tepki gösterdi. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Konferans Salonu'nda Türkçe ve Kürtçe bildiri için yapılan toplantıya DTP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili İhsan Uğur, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Bağlar İlçe Belediye Başkanı Yurdusev Özsükmenler ve "Çok Dilli" belediyeciliği hayata geçirdiği için İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan eski Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişi katıldı. Aralarında Diyarbakır Kürt Enstitüsü, Kürt Yazarlar Derneği, Azadiye Welat Gazetesi, Diyarbakır Gün Tv-Radyo, Dicle Fırat Kültür Derneği ve Kürdider, Kürtçe TV açılımı ile Kürt vatandaşların kandırıldığını iddia etti. Kalabalık grup adına bildiriyi okuyan Tiyatro Sanatçısı Osman Kunav, Türkiye'de Kürtçe TV'nin yayına başlaması Kürt halkının kandırıldığını ileri sürdü. 

Bildiride, "Bir yandan Kürtlerin kimliği ve varlığını tüm devlet kurumların da ve resmi yazışmalarda inkar edeceksin. Kürtçe alfabede bulunan W,Q, ve X harflerini kullanan onlarca belediye, sendika ve siyasetçiye yıllarca hapis cezası vereceksin, diğer taraftan da Kürtçe yayın yapan bir TV açacaksın ve yasak diye yüzlerce Kürt çocuğun ismini kimliğine yazamamanın gerekçesi yaptığı harfleri kullanacaksın. Bu durum tam bir çelişki ve trajikomik bir vakadır. Madem Kürt dilinin varlığını kabul ediyor ve bir
devlet kurumunda kullanıyorsanız, neden TBMM'de konuşulan birkaç kelimeyi bilinmeyen bir dil olarak tanımlayıp, Diyarbakır ve Viranşehir sokaklarına Kürtçe sokak isimlerine neden karşı çıkıyorsuz?" denildi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2008 Cumartesi 16:41:41
Güncelleme :27 Aralık 2008 Cumartesi 18:58:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MURAT IP: 88.226.5.xxx Tarih : 31.12.2008 16:05:11

DTP İŞİNE GELMEZ KANALIN AÇILMASI .. ÇÜNKÜ ELİNDE KOZ KALMAYACAK..YILLARDIR ORTALIKTA KANAL KANAL DİYE BAĞIRIYORLAR.. NEYMİŞ AKP NIN KANALI..AKP İKTİDARDAN DÜŞÜNCE KANAL KAPANCAK MI..