3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

DÜ bilgilerini paylaşıyor

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nin, toplum-üniversite bütünleşmesini sağlamak için başlattığı "Bilgilerimizi Diyarbakır'la Paylaşalım" projesi kapsamında ilk panel yapıldı.


Dicle Üniversitesi'nin, toplum-üniversite bütünleşmesini sağlamak için başlattığı "Bilgilerimizi Diyarbakır'la Paylaşalım" projesi kapsamında Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda panel düzenlendi. Panelde Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İdris Kadıoğlu, 'Diyarbakırlı Büyük Alim Ali Emiri ve Edebiyattaki Yeri' konusu üzerine sunum yaptı. Ünlü şair ve tarihçi Ali Emiri'nin Osmanlı'nın ilim ve kültür merkezlerinden biri olan Diyarbakır'da doğup büyüdüğünü hatırlatan Kadıoğlu, "O memurluğu düz bir görev olarak yapardı. En büyük işi gittiği yerde gönüllü olarak eski unutulmuş kitapları toplamasıydı. Hayatı boyunca 15 bin kitap topladı. Bu kitapları da İstanbul'da kurduğu Millet Kütüphanesi'nde halkının istifadesine sundu. Fatih Sultan Mehmet'e olan hayranlığı nedeniyle memleketi olan Diyarbakır'da değil de, Fatih Camii avlusunda defnedilmeyi vasiyet etti. Vasiyeti doğrultusunda buraya defnedilerek Fatih'in komşusu oldu" diye konuştu.


Emiri'nin, okuduğu kitapların bir kısmını ezberlediğini de dile getiren Kadıoğlu, ölmeden önce hafızasında bin beyit tuttuğunu kaydetti. "Bilgilerimizi Diyarbakır'la Paylaşalım" projesi kapsamında önümüzdeki günlerde de belli başlı konularda paneller düzenlenmeye devam edecek.

İha
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2008 Çarşamba 16:27:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?