3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

'Dünden Bugüne Lice' sempozyumu

Şarkiyat Araştırmaları Derneği öncülüğünde, Diyarbakır'ın Lice Belediyesi ve Kaymakamlığı'nın katkıları ile 'Dünden Bugüne Lice' adlı bir sempozyum düzenlendi. 

Lice Belediye Başkanı Şeyhmus Bayhan, Licelilerin deprem dışında da acılar yaşadığına dikkat çekerek, "Licelilerin daha fazla acıları yaşamaması için bilimsel anlamda araştırma yapan bu sempozyumun vesile olmasını diliyorum" dedi. 

Şarkiyat Araştırmaları Derneği öncülüğünde Lice Belediyesi ve Kaymakamlığının katkıları ile düzenlenen ve 2 gün süren 'Dünden Bugüne Lice' adlı sempozyum Ayşe Toprak Konferans Salonu'nda yapıldı. Sempozyuma aralarında DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, Lice Belediye Başkanı Şeyhmus Bayhan, Diyarbakır Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, Lice Kaymakamı Ömer Kayalı ve Dicle, Uludağ, Ege, Yüzüncü Yıl, ve Harran Üniversitelerinden çok sayıda profesör ve akademisyen katıldı. 6 Eylül 1975 tarihinde Lice depreminde hayatını kaybeden ve yaralanan binlerce insanın yanı sıra, bir o kadarı da yersiz yurtsuz kalmıştı. Sempozyum adeta bu büyük acının anılarına atfedilirken, Licelilerin iki büyük olaya tanıklık ettiğine de dikkat çekildi. İlki deprem olarak açıklanırken, ikincisi ise beşeri afet olarak adlandırılan 1993 olaylarında yakılan ve yıkılan Licelerin yaşadıkları dram olarak vurgulandı. 

Açılış konuşması yapan Şarkiyat Araştırmaları Derneği Başkanı Doç. Dr. Ahmet Erkol, bilimsel anlamda bugüne kadar Lice'nin kapsamlı bir biçimde tartışılmadığını ve bilimle gün ışığına çıkarılmadığını söyledi. Lice'nin bir kültür medeniyeti olduğunu ifade eden Erkol, bilimsel anlamda önemli hedefler belirlediklerini kaydetti. Erkol, "Bugüne kadar gün yüzüne çıkarılmamış, araştırılmayı bekleyen alanlarda, yapacağımız bu gibi etkinliklerle bunları bilim dünyasına sunma çabasındayız. Bilinmektedir ki geçmişini bilmeyen ve geçmişinin tecrübelerinden yararlanmayanlar geleceklerini sağlıklı kurgulayamaz. Ayrıca şu da bilinmektedir ki ideolojilerin günümüzde sürdürülen çalışmalar bilimsel olma vasfını yitirmişlerdir. Hakikatleri çarpıtma amaçlı yapılan bu tür çalışmaların topluma verebileceği hiçbir şeyi yoktur. Bu nedenle olabildiğince objektif yaklaşımlarla bilimsel olarak hakikatin tespitine çalışılmalıdır" dedi.
 
Her toplumun siyaset yapma hakkının olduğuna işaret eden Erkol, "Ancak politikayı yaşamın bütün alanlarına egemen kılmaya ve hayatı buna göre kurgulamaya çalışıldığında, içinden çıkılmaz kutuplaşmalara ve nihayet çatışmalara bizi sevk etmektedir. Yaşamı çeşitliliği ve çok yönlülüğü ile dikkate alarak yapılan bu tarz sempozyumları bilimin gerektirdiği doğrultuda gerçekleştirmeye çalışmak temel hedefimizdir. Dolayısıyla burada yegane kriterimiz bilimdir. Politik mülahazaları bu alandan uzak tutmak, sempozyumun amacına uygun işler görmesinde hayati önem arz etmektedir. Konu Lice olunca bu açıklamayı bir zorunluluk olarak gördüm" şeklinde konuştu. 

Sempozyumun gerçekleşmesinde katkıları olan Lice Belediye Başkanı Şeyhmus Bayhan, Licelilerin deprem dışında da acılar yaşadığına dikkat çekerek, "Licelilerin daha fazla acıları yaşanmaması bilimsel araştırma yapan bu sempozyum vesile olmasını diliyorum" görüşünü dile getirdi. 

Bayhan, "Sizlerle iki heyecanımı paylaşmak istiyorum. Birincisi bu kadar değerli akademisyenle buluşmanın heyecanını yaşıyorum. İkinci heyecanım ise, doğup büyüdüğüm ve şu anda belediye başkanlığını yaptığım Lice'nin tarihi coğrafyasını, kültürel mirasını, siz değerli katılımcılarla tanıma ve tartışma heyecanını yaşamaktır. Bu heyecanımın yanında bir de hüznü yaşıyorum. 6 Eylül 1975 Lice Depremi. Binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı, binlerce evin yıkıldığı ve bunlarla beraber binlerce umudun yıkıldığı deprem beni hüzünlendiriyor. Liceliler deprem dışında acılar yaşadı. Liceliler tüm yaşananlara rağmen bilinmelidir ki geçmişini unutmayacak kadar cesaretli olduğunu da inanıyorum" şeklinde konuştu.. 

Öte yandan, 'Lice'nin kuruluşunda Coğrafik Faktör' başlıklı konuyu anlatan Yrd. Dr. Ahmet Yıldırım, yaptığı bilimsel açıklamalardan sonra, çalışmalarını Lice Belediyesi'nin maddi, manevi destek ve katkıları ile yaptığını söylemesi ile salondaki katılımcılar tarafından alkışlandı.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2008 Cumartesi 19:06:42
Güncelleme :6 Eylül 2008 Cumartesi 19:11:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?