3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Eğil'de yüzlerce sayaç mühürlendi

Eğil ilçesine bağlı köy ve mezralarda 11 yıldan bu yana elektrik faturası ödemeyen yüzlerce abonenin sayacı mühürlendi.

Amaçlarının insanları karanlığa değil aydınlığa kavuşturmak olduğunu ifade eden DEDAŞ Diyarbakır İl Müdürü Reşit Kurttekin, mesken, resmi kurum ve sanayi kuruluşlarından 300 milyon YTL alacaklı olduklarını söyledi.

Kaçak ve kayıp elektriğin yaklaşık yüzde 60 seviyesinde olduğu Diyarbakır'da DEDAŞ ekipleri bir yandan kayıp elektrik ile mücadele ederken diğer yandan tahsilat yapmayan abonelerin sayaçlarını mühürlüyor. Eğil ilçesine bağlı 75 haneli Düzlük köyünde yaklaşık 11 yıldan bu yana düzenli elektrik parası ödemeyen 45 meskenin sayacı mühürlendi. DEDAŞ ekiplerinin her ay yaptıkları sayaç okuma kontrolleri sırasında kendilerine tebliğ edilen faturaları ödemeyen köylüler elektriklerin kesilmesi ile bir anda şoke oldu. Bir haftadan bu yana sayaçları mühürlenen Düzlük köyü sakinleri 2 ile 16 bin YTL arasında değişen faturaları ödemenin arayışı içerisine girdi.

Düzlük köyü sakinlerinden 12 nüfuslu Ahmet Burak isimli vatandaş parası olmadığı için geçmiş dönemlere ait faturaları ödemediğini söyledi. Hiçbir geliri olmadığını zor yaşam şartlarında hayatını idame ettiğini belirten Ahmet Burak, "DEDAŞ elektrik ekipleri sayaçlarımızı mühürlediler 3 günden bu yana karanlıktayız. Bana 5 bin YTL borç faturası çıktı, ödeyecek gücüm yok. Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım" diye konuştu.

DEDAŞ'ın 2 bin YTL borç çıkardığı ve bu borcundan dolayı elektriği kesilen Recep Aşil, "Borç çok büyük ödeyecek gücümüz yok. Faizlerin kaldırılması ana paranın ise taksitlendirilmesini istiyoruz. Aksi taktirde köylü bu borcun üstesinde gelemez" dedi.
Elektrik borçlarının 10-15 yıl geçmişe ait faturalardan kaynaklandığını belirten Mustafa Kaymaz ise, "Gelirimiz yok elektrik parası ödeyecek durumda değiliz. Borçlar faizler ile birlikte çok yükselmiş, bir kereliğine mahsus faiz affı istiyoruz. Şu an geceleri karanlıkta geçiriyoruz. Yetkilerin bize yardımcı olmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

DEDAŞ İl Müdürü Reşit Kurttekin, mesken, resmi kurum ve sanayi kuruluşlarından yaklaşık 300 milyon YTL alacakları olduğunu açıkladı. Amaçlarının insanları karanlığa değil aydınlığa kavuşturmak olduğunu ifade eden Kurttekin, "Biz ticari bir kuruluşuz. Hizmeti sağlıklı sunabilmemiz için sattığımız enerjiyi tahakkuka bağlamak, bedelini tahsil etmek zorundayız. Tahsil etmediğimiz aboneler ile ilgili Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmenliği çerçevesinde belli bir süre borcunu ödemeyen aboneler ile ilgili öncelikle bir ihbarda bulunup daha sonra kesme işlemleri ve icra takip işlemeleri başlatıyoruz. Diyarbakır'da borcunu ödemeyen tüm abonelerin yüksek faturalardan başlayarak sayaçlarını mühürlüyoruz" ifadelerini kullandı.

RESMİ KURUMLARA TEBLİGAT GÖNDERİLDİ

Vatandaşlara geçmiş dönemlere ait borçlarını ve faturalarını ödeme çağrısında bulunan DEDAŞ Müdürü Kurttekin, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı talimatları doğrultusunda borcu olan resmi kurumlara tebligat gönderildiğini kaydetti.

Diyarbakır'da 2008 yılı için şebeke yenileme ve bakım onarım için 20 milyon YTL'lik yatırım yapıldığını vurgulayan Kurttekin, yaklaşık yüzde 60 oranında olan kayıp elektriğin önüne geçmek için ekiplerin kent merkezi ve kırsal kesimde tahsilat ve kontrolleri aralıksız sürdürdüğünü söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 12:00:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?