3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Eker'den GAP müjdesi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'da katıldığı çiftçi bilgilendirme toplantısında GAP projesiyle ilgili müjde vererek, sadece Diyarbakır'a 6 milyon 400 bin YTL para aktarıldığını söyledi.

Bir dizi açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu, Vali Hüseyin Avni Mutlu, Sancak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Diyarbakırlı işadamları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle birlikte Ticaret Borsası toplantı salonunda düzenlenen çiftçi bilgilendirme toplantısına katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Eker, Türkiye'nin bir zamanlar ekmeklik buğdayı bile dışardan aldığını belirterek, "Bir zamanlar Türkiye kendi kendine yeten 7 ülkeden biridir diye bir söz vardı. Bu hiç doğru değildi ve hiçbir zaman doğru olmadı. Türkiye ekmeklik buğday ithal ediyordu. Pirincin yüzde 80'ini ithal ediyordu. Mısır'ın yarısını ithal ediyordu. Yağlı tohumları falan söylemiyorum. Türkiye, ekmeklik buğdayı ihtiyacından fazla ürettiği halde her yıl 1.5 ile 2 milyon ton kaliteli buğday ithal ediyordu. Bizim uyguladığımız politikalarla Türkiye'de tarımda ihracat 2.5 kat arttı. 4 milyar dolardı, 10 milyar dolar oldu. Sadece tarım ürünü ihracatı bu. Ticaret hacmimizi 50 milyar dolar hedefliyoruz. İhracatımızı 320 milyar dolara ve tarımda kişi başı gelirimizi de 2 bin 433 dolardan 4 bin dolara çıkartmayı düşünüyoruz. Dünyada 7. büyük tarımsal gayri safi hasıla olmayı Türkiye olarak hedefliyoruz" dedi.

"TÜRKİYE SON 4-5 AY ENERJİSİNİ BAŞKA İŞLERE HARCADI"
Eker, Türkiye'nin son 4-5 ay içerisinde enerjisini başka işlere harcadığını, bu nedenle vakit kaybettiğini söyleyerek, "Maalesef Türkiye son 4 ile 5 ayda enerjisini başka işlere harcadı, harcamak zorunda kaldı. Yani zaman kaybettik. Tarım ürünlerinde hedefimiz 20 üründe lider olmaktır. Dünya piyasalarında ekonomik geliri olan ürünlerden Türkiye 150 civarında ürün üretiyor. Ama bizim hedefimiz bu 150 üründen sadece 20 tanesini seçip, bu 20 üründe dünyada söz sahibi olmak istiyoruz" diye konuştu.

Eker, Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan GAP Eylem Planı çerçevesinde GAP illerine kaynak aktarıldığını ifade ederek, "Sayın Başbakanımız burada GAP ile ilgili açıklamalar yaptı ve bu çerçevede yeni bir kaynağı Diyarbakır'a aktardık. GAP illerine 15 milyon YTL aktarıldı ve bunun 6 milyon 400 bin YTL'si Diyarbakır'daki yatırımları desteklemede kullanılacak. Bununda kararını verdik ve geçen gün imzaladım. GAP sayesinde her hektar başına en az 6 ton ile 7 ton buğday alırız. Ne yapar bu; 5 milyon ton buğday yapar. Ortalama bir ülkenin toplam üretiminden daha fazla pamuk eksen aynı, mısır eksen aynı, ne ekersen alırsın. 2 yılda en az 3 ürün alma imkanımız olacaktır. Bunun için GAP bizim için hayati önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.

Eker, ülkede siyasi istikrarın güven vermesi ve ekonomik sorunların çözülmesi durumunda faizlerin ineceğini ve daha çok vatandaşın kredi kullanma imkanı olacağını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2008 Cumartesi 10:58:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?