3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Ekonomik kriz OSB'yide vurdu

Türkiye'yi etkileyen küresel ekonomik kriz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sanayiyi de vurdu.

Diyarbakır'da 1996 yılında kurulan Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) 10 fabrika ekonomik kriz nedeniyle kapatılırken, birçoğu da düşük kapasitede üretim yapıyor. Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği Başkanı Aziz Özkılıç, ''Sorunların üstesinden gelmek için, devlet, finans ve reel sektör ile birlikte adım atmamız gerekiyor'' dedi.

Tüm dünyayı etkileyen ekonomik krizden nasibini alan Türkiye'de, krizden asgari düzeyde etkilenmek için yoğun ekonomik programlar sürdürülürken, yatırım anlamında bakir olan Diyarbakır'da ise durum kötüleşiyor. Diyarbakır'ın tek yatırım alanı olan OSB de bu krizden büyük ölçüde nasibini aldı. 98 fabrikanın bulunduğu OSB'de, krizden dolayı 10 fabrikanın kapısına kilit vurulurken, çok sayıda fabrika da düşük kapasitede üretim yapıyor. Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı A. Aziz Özkılıç, krizin özellikle reel sektöre olumsuz etkilerinin kendini gösterdiğini belirterek, "İmalat sanayi endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.4 azaldı. İmalat sanayi üretimi alt sektörleri incelediğinde, tekstil sektöründe yüzde 21.3, giyim sektöründe yüzde 16 ve özellikle deri sektöründe yüzde 24'lük gerileme gözleniyor. Hammadde tedarikçisi konumunda bulunan plastik kauçuk sektörü de, metal sektöründe görünen daralmadan etkilenmiş ve iniş trendine yüzde 2 ile girmiş görünmektedir.

Beklentilerin üstünde gerçekleşen sanayi üretimindeki küçülme, krizi derinleştirmektedir. İç piyasalarda uzun zamandır gözlenen talep ertelemesi ve ihracatta, özellikle AB piyasalarında meydana gelebilecek krize bağlı talep daralması sanayi üretiminde düşüşün devam edeceği yönünde beklentileri güçlendiriyor. Hükümetin bir an evvel krizin sorunlarını minimize edecek tedbirleri reel sektörle birlikte sorgulaması gerekir. Ekonomik krizin reel sektörü olumsuz yönden etkilediğini ve finansal piyasalarda ortaya çıkan krizin tüm kesimleri etkilediğini, artık ucuza kredi bulma döneminin sona erdiğini görmekteyiz. Reel sektör bu dönemde ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacaktır" ifadelerini kullandı.

GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI

DOSİAD Başkanı Özkılıç, Türkiye ve özellikle bölgenin ekonomik krizden etkilendiğine değinerek, "Ancak gerekli önlemler alınmazsa zar zor ayakta durmaya çalışan sektörlerimiz bundan olumsuz etkilenecek ve işyerlerine kilit vurmak zorunda kalacaklardır. Diğer bölgelerde olduğu gibi Diyarbakır Organize Sanayi Bölgemizde de üretim yapan işletmelerimizin bu anlamda ciddi sıkıntıları vardır. Elektriğe yapılan zamlar, vergilerdeki artış ve finansman bulmadaki yaşanan sıkıntılarla mücadele etmek her ne kadar zorduysa da bu ekonomik krizle birlikte sanayicilerimizin daha çok zorlandıklarını söylemek ve gözlemlemek mümkündür. Bütün bunların üstesinden gelmek için de, devlet, finans ve reel sektör ile birlikte adım atmamız ve bu konuda acil paketlerinin de hazırlanması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 17:00:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?