3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Engellilerin sorunları tartışıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Daire Başkanlığı'na bağlı Engelliler Şube Müdürlüğü'nün, Engelliler Haftası nedeni ile Diyarbakır Engelliler Platformu ile birlikte organize ettiği etkinlikler dizisi "Günümüzde Engellilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri" adlı panel ile devam etti.

İşitme engellilerin anlaması için Filiz Yapıcı'nın işaret dili ile tercümanlık yaptığı panelin moderatörü Hüseyin Bora, engelli vatandaşların çok yönlü sorunlarına değinerek, sorunun çözümü için zihniyet değişikliğinin şart olduğunu belirtti. Bora, toplumda engelli yurttaşlara yönelik yerleşmiş yargıyı ilkel bir zihniyet olarak ifade etti. Ardından söz alan Bedensel Engelli Dernek Başkanı Kadri Topdemir, toplumdaki duyarlılığın yetersizliğinden yakınırken, engelli vatandaşların yaşamlarındaki en büyük engelin toplumun bakış açısından kaynaklandığına vurgu yaptı. Toplumun kendilerini soyutladıklarına dikkat çeken Topdemir, sosyal yaşama katılımda yaşadıkları sorunları anlattı.

İşitme Engelliler Derneği Başkanı İslamhan Bayhan, işitme cihazları olmayışından dolayı çok ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirtti. Yine işaret dilinin bilinmemesinden kaynaklı sorunları olduklarını ifade eden Bayhan, maliyeti oldukça pahalı olan cihazların kendilerine temin edilmesi talebinde bulundu. Engelliler arasında yapılan ayrımı da kınayan Bayhan, iş bulmakta büyük zorluklar yaşadıklarına vurgu yaparak, iş ilanlarında kendilerine yer verilmediğine dikkat çekerken, işverenleri bu tutumlarından dolayı kınadı. Zihinsel engelli bir çocuğu olan Gülcan İnal, bir engelli annesi olarak damdan düşenin halinden çok iyi anladıklarını ancak toplumunda kendilerini anlamasını beklediklerini belirterek, "Çocuğunu zincire vuran aileyi suçlarız ama o çocuğun ailesinin önüne koyduğumuz engellerle vurulan zincirde payımızın olduğunu düşünmeyiz" diyerek toplumu daha duyarlı davranmaya davet etti.

Dünyada 300 milyon engellinin bulunduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Avukat Serdar Akdemir, buna rağmen uluslararası bir mevzuat bulunmadığına dikkat çekti. BM tarafından yayınlanan Engelli Hakları Sözleşmesi'nin henüz Türkiye tarafından imzalanmadığına vurgu yapan Akdemir, bu konuda STK'ların basınç oluşturması gerektiğini belirtti.

Çözümün büyük bir kısmının eğitim ile aşılabileceğini anlatan Özel Psikolojik Eğitim Uzmanı Feride Alpaydın, engelli okulların arttırılması gerektiğini belirtti. Yine bir çok okulda engel gruplarına göre eğitimci kadrosunun yetersizliğine değinen Alpaydın, bu nedenle engelli çocukların eğitim imkanlarından yeterince faydalanamadıklarını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2008 Pazartesi 17:22:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?