3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Eski DEP'li Sadak'ın yargılanması

Şırnak'ta ölü ele geçirilen PKK'lı terörist için Kürtçe konuşma yaptığı iddiasıyla hakkında dava açılan eski DEP Milletvekili Selim Sadak'ın yargılanmasına Diyarbakır'da devam edildi.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, eski DEP Milletvekili Selim Sadak ve avukatı Tahir Elçi katıldı. Eski DEP Milletvekili Sadak savunmasında kendisinin ölen terörist Rojda Nas'ın babasının arkadaşı olduğunu ifade ederek, "Akrabaları benim aile dostumdu. Yakından tanıdığım varlıklı bir ailenin kızıydı. Ben bir siyasetçi olarak taziyesine gittim. Burada Kürtçe konuşarak sorunun ekonomik olmadığını zira bu kızın varlıklı bir ailenin çocuğu olduğunu, PKK örgütüne, aileden aldığım bilgiye göre, Avrupa'dan katıldığını söyledim. Bunun sebeplerinin araştırılmasını söyledim. Bu sorunu siyasal iktidarın düşünmesi gerektiğini ifade ettim. Konuşmamdaki 'Rojda'nın sadece özgürlük sorunu vardı' şeklindeki konuşmamda özgürlük sorunu vardır diye bir şey söylediğimi tahmin etmiyorum. Yine 'Bir nefes özgürlük için dağlara çıktı' sözünü söylediğimi tahmin etmiyorum. Sorunun açlık ve ekonomik olmadığını, sorunun siyasal olduğunu ifade etmek için konuşma yaptım. Hakkımda tanzim olunan iddianamenin düşünce ve fikir hürriyetine bir engel olduğu kanaatindeyim" dedi.

Sanık Selim Sadak, konuşma yaptığı yerde Kürtçe bilmeyen gazetecilerin de bulunduğunu belirterek, "Ben konuşmamı Kürtçe olarak yaptım. Konuşmamda ne söylemek istediğimi şu anda huzurunuzda ifademle belirttim. Okunan belgelerdeki aleyhime olan hususları kabul etmiyorum. Gazete ve internette böyle haber çıktığından haberim yoktu, takip etmedim. O yüzden herhangi bir yalanlama girişiminde bulunamadım" şeklinde konuştu.

Sanık avukatı Tahir Elçi ise Selim Sadak'ın duyarlı bir politikacı olarak bölgenin sorunlarına temas ettiğini ve suç kastı bulunmadığını belirterek Sadak'ın beraatini talep etti.

Mahkeme heyeti tanık Ferhan Kaplan'ın olay hakkındaki bilgi ve görüşlerinin alınması amacıyla Midyat Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazılan talimat cevabının beklenmesine karar vererek duruşmayı 10 Haziran 2008 tarihine erteledi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Şırnak'ta güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada ölü ele geçirilen terör örgütü PKK üyesi Müjde Rojda Nas'ın ölümü üzerine konuşan eski DEP Milletvekili Selim Sadak'ın, "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan, 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın 7/2 maddesi uyarınca 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor.

.
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2008 Salı 14:18:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?