3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Ev taşımada asansör dönemi

Türkiye'deki kiracıların en büyük problemi haline gelen sık sık ev taşıma sorununa gelişen teknoloji ile birlikte büyük kolaylık getirildi.

Diyarbakırlı bir girişimci, Almanya'da uygulanan ev taşıma yöntemini Türkiye'de uygulamaya koyunca artık ev eşyaları çizilmeden kırılmadan 1 saat içerisinde taşınabiliyor. Ev taşıyan vatandaşları mutlu eden eşya taşıma asansörü en çok hamalları etkiliyor. Bazı işçilerin ise tehlikeye aldırış etmeden eşyalar ile birlikte inip çıkmaları dikkat çekiyor.

Gelişen teknoloji ile ev taşıma yöntemine de büyük kolaylıklar getirildi. Diyarbakır'da ev eşyaları 1 aydan bu yana özel dizayn edilen asansörler ile taşınıyor. Almanya'da uygulanan sistem Diyarbakır'da da büyük ilgi görüyor. Ev taşıyan vatandaşlara büyük kolaylık getiren asansörlü sistem ile eşyaların nakliyatı artık 5-6 saat yerine bir saat içerisinde çizilmeden kırılmadan gerçekleştiriliyor. Jeneratör ile çalışan 26 metrelik merdivenli asansör 300 kilogram eşyayı 9. kata kadar indirip taşıyabilme kapasitesine sahip. Vatandaşlardan yoğun ilgi gören ev taşıma asansörü en çok kiracıları sevindiriyor. Bugüne kadar 7 kez ev taşımak zorunda kalan Mehmet Turgut isimli vatandaş, ilk kez ev taşırken eşyasının kırılmayacağını düşünüyor. Evini Diyarbakır'dan Adana'ya taşıyan Turgut, "Bu sistem eşyalarımızı taşıma noktasında bize rahatlılık getirdi. Binaların içi dar olduğu için daha önce ev taşırken hamallar özellikle camlı eşyaları kırdığı gibi mobilyalarımız çiziliyordu. Şimdi güven içerisinde eşyalarımızın sapa sağlam yeni eve ulaşacağı için mutluyum" dedi.

SİSTEM İLK KEZ DİYARBAKIR'DA

Almanya'da uygulanan asansörlü ev taşıma sistemini ilk kez Diyarbakır'a getiren Lider Nakliyat'ın sahibi Talat Kaya ise, sistemin yoğun ilgi görmesinden memnun. Asansörlü ev taşıma sistemini internette bulduğunu ifade eden Kaya, "Eşyaları sapa sağlam bir saat içerisinde taşıyoruz. 26 metre uzunluğundaki merdivenli asansörümüz zemin artı 9. kata kadar 300 kilogram eşya indirip çıkartabiliyor. Ancak biz sorun çıkmasın diye fazla eşya yüklemiyoruz" bilgisini aktardı.

Yeni sistemin hamallarda oluşan bel fıtığı sorununa çözüm getireceği gibi eşya taşıyan hamalların işlerini sekteye uğratacağını düşünen Talat Kaya, "Eşya taşıdığımızı gören insanlar şaşırıyor. 'Bunu sefer başına mı yoksa kilo başına mı' taşıyorsunuz diye çeşitli sorular yöneltiyor. Daha önce biz nakliyat seferlerini 200 YTL'ye yapıyorduk. Ancak yeni sistemle şehir içinde 600 YTL'ye yapıyoruz. İzmir ve İstanbul gibi uzak yerlere ise evden eve 3 bin YTL'ye nakliyat gerçekleştiriyoruz. Maliyet çok olmasına karşın insanlar eşyaları kırılmasın diye sıraya giriyor. Şu an gelen talepleri yetiştiremeyecek durumundayız. Günde 5 ev taşıyoruz" diye konuştu.

Yeni binaların çok yüksek yapıldığına dikkati çeken Talat Kaya 15. kata kadar çıkabilecek asansör almak için girişimlerde bulunduğunu söyledi.

HAMALLIK TARİHE KARIŞIYOR

İş gücü ve zaman kaybını ortadan kaldıran asansörlü ev taşıma sistemi en çok hamalların işini sekteye uğratıyor. Diyarbakır'da 12 yıldan bu yana geçimini ev eşyalarını taşıyarak sağlayan 5 çocuk babası Hüsnü Kaya, "Daha önce sabahtan akşama kadar bir ev taşıyorduk, çok zorlanıyorduk. Gece yatınca her tarafımız ağrıyordu. Şimdi eşyaları sadece asansöre yüklüyoruz o aşağı indirip çıkartıyor. Hamallık mesleği bitecek ama bu şekilde çalışmak daha zevkli'' diye konuştu.

İŞÇİLERİ BÜYÜK TEHLİKE BEKLİYOR

Binaların 9. katına kadar eşyalar asansörle taşınırken bazı işçilerin eşyaları taşıyan asansör ile güvenlik önlemi almadan inip çıkması büyük tehlikelere davetiye çıkarıyor. Ölümle burun buruna çalışan işçiler sistem sağlam olduğu için korkmadıklarını ifade ediyor.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 15:57:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?