3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

G.Doğu kadınının hayatı değişti

Diyarbakır'da yoksul kadınları üretime kazandırmak amacıyla başlatılan ve Türkiye'nin 25 iliyle birlikte uygulanan 'Mikro Kredi Projesi' kapsamında 11 bin 657 yoksul kadın kendi işini kurdu.

Aldıkları küçük krediler ile üretime katılan girişimci kadınların hayatı değişti. Büyük azimle yılmadan çalışan yöre kadını eşlerine ihtiyaç duymamamak için evde oturmak yerine çalışmayı tercih ediyor.

111 ülkede yoksullara yönelik olarak uygulanan ve Türkiye'de 2003 yılında ilk olarak pilot il statüsündeki Diyarbakır'da 6 kişiyle başlatılan Mikro Kredi'den faydalananların sayısı bugün Türkiye genelinde 11 bin 657 kişiye ulaştı. Sadece yoksul kadınların yaralanabildiği Mikro Kredi projesi kapsamında bugüne kadar 15 milyon 390 bin YTL kredi verildi. Projenin ilk uygulandığı il olan Diyarbakır'da birçok kadın kendi işini kurdu. 500 ile 4 bin YTL arasında kredi alan yoksul kadınlar hayvancılık, tarım, nakış, kuaförlük, seyyar satıcılık gibi sektörlerde kendi işlerini kurdu.

PROJE 25 İLDE UYGULANIYOR 2011 YILINDA TÜM TÜRKİYE'DE UYGULANACAK

Nobel Barış Ödüllü Bangladeşli Muhammed Yunus ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül tarafından Türkiye'de uygulanan Mikro Kredi Projesi her geçen gün yaygınlaşıyor. 2003 yılında Diyarbakır'da 6 kadın ile başlatılan proje 25 ilde uygulamaya konuldu. Projede hedef, uygulamayı 2011 yılında tüm Türkiye'ye yaymak. Kredi alan kadınlar küçük paralar ile büyük yatırımlara imza atarken proje başta Diyarbakır olmak üzere, Adana, Amasya, Ankara, Aydın, Batman, Bursa, Çankırı, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kahramanmaraş, Mardin, Niğde, Rize, Sivas, Tokat, Yozgat ve Zonguldak'ta başarıyla uygulanıyor.

EVDE OTURAN KADINLARA TAHAMMÜL EDEMİYORUM

Projenin başarıyla uygulandığı Diyarbakır'da 5 bin 500 kadın Mikro Kredi'den yararlandı. Farklı alanlarda kendi işyerlerini kuran girişimci kadınlar, artık evde oturmak yerine çalışıyor. Diyarbakır'da esnaflık yaparak 2 çocuğunu okutan 51 yaşındaki Meral Soysal Fırat, Bağlar ilçesinde açtığı tuhafiye dükkanı ile aile geçimine büyük ölçüde katkıda bulunuyor. Mikro Kredi ile işyerine alışverişe gelen müşterileri aracılığı ile tanışan Fırat, ilerleyen yaşına rağmen büyük azimle çalışarak arkadaşlarına iyi bir örnek oluyor. Çalıştığı için kendisi ile gurur duyduğunu ifade eden Diyarbakırlı girişimci Meral Soysal Fırat, bütün kadınların üretime geçmeleri gerektiğini belirterek, "Çalışmayan kadınların evde boş boş oturmasına tahammülsüz oluyorum. Bu projeyi kadınlar için çok önemsiyorum. Aldığım kredi ile daha önce işlettiğim dükkanımı büyüttüm. Daha önce elime geçen paranın 2 katını şimdi kazanıyorum. 2 çocuğum var; biri lise, diğeri üniversite okuyor. Onların tüm harcamalarını ben karşılıyorum" dedi.

Mikro Kredi ile ekonomik özgürlüğünü elde eden Fırat, projeyi tüm yöredeki kadınlara tavsiye ettiğini söyledi.

KUAFÖRLÜK YAPARAK 500 YTL KAZANIYOR

3 yıl önce Mikro Kredi Projesi ile tanışan Nermin Bozkurt'un yaşamı yeni proje ile tamamen değişti. Diyarbakır'ın varoş semtlerinden olan Hançepek Mahallesi'nde ikamet eden genç girişimci Bozkurt, aldığı küçük kredi ile küçük bir kuaför dükkanı açtı. Mahalledeki kadınların saçlarını düzelterek geçimini sağlayan Nermin Bozkurt, kendisi gibi binlerce kadının artık eşlerine ihtiyaç duymaktan kurtulduğunu söyledi. Ayda 500 YTL kazandığını belirten Bozkurt, değişen yeni yaşamı ile ilgili şunları söyledi:

"İşyeri açacak param olmadığı için daha önce evde kuaförlük yapıyordum. Mikro Kredi projesini duyunca hemen başvurdum, başvurumu kabul edip ilk başta bana 500 daha sonra 800, son olarak ise bin YTL kredi verdiler. Aldığım parayla kendi işyerimi kurdum. Çok şükür iyi de kazanıyorum. Ekonomik özgürlüğümü elde ettim. İstediğim şeyi alabildiğimim gibi aileme büyük katkı sağlıyorum."

Mikro Kredi sayesinde hayatında büyük değişimler olduğunu belirten Nermin Bozkurt, şimdi kazandığı parayla evlilik için çeyiz hazırlıyor.

Açtığı kuaför dükkanında gelinlik de satan yeni girişimci Bozkurt'un en büyük hedefi büyük bir mağaza sahibi olmak.

Diyarbakır'da Mikro Kredi ile tanışan binlerce kadın aldığı küçük kredileri değerlendirerek aile geçimlerine katkıda bulunuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2008 Perşembe 12:34:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?