3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Gecekondulara çözüm

Diyarbakır'ın Kayapınar Belediyesi, sorumluluk alanı içinde bulunan 800 gecekondu için Milli Emlak Müdürlüğü ile gerekli yazışmaları yapıyor.

Onaylanması durumunda kurulacak Taktir Komisyonu ile evlerin fiyatları belirlenerek hak sahiplerine satılacak.

Kayapınar Belediyesi'nin sorumluluk alanı içerisinde bulunan Peyas köyü adeta gece kondu semti haline geldi. Milli Emlak Müdürlüğü tarafından gece kondu sahiplerine yıllardır araziyi kullandıkları gerekçesiyle işgal borcu çıkartılırken, Belediye ise Milli Emlak Müdürlüğü ile yazışma yaparak arazinin satışı için girişimlerde bulundu. Yaklaşık 800 evin bulunduğu ve Peyas mahallesi yüksek ve lüks binalar arasında bulunurken, Kayapınar Belediye Başkan Vekili, Sabahattin Dinç, TOKİ'nin buralara el atması gerektiğini belirterek şöyle dedi:

"Peyas köyü olarak bildiğimiz alanda daha önce imar'da yeşil alan olarak görülmekteydi, Kent mastır planı ile birlikte Kentsel dönüşüm programına alındı ve bunun hemen ardından Milli Emlak Müdürlüğü vatandaşlara geçmişten kaynaklı işgal ücreti gibi bir borç çıkarttı. Bunun üzerine vatandaşların talebi gelişti ve Milli Emlak Müdürlüğü başvuruları bize yönlendirdi. Sorunun çözümü noktasında toplu halde Peyas köyünden bize başvuru geldi ve Belediye'nin talep etmesi halinde Milli Emlak Müdürlüğü'nün burayı şuandaki kullanıcılarına Belediye aracılığı ile satışı yapılabileceği söylendi.

Belediye olarak Milli Emlak Müdürlüğüne talepte bulunduk ve fiili kullanıcılarına satılmak üzere söz konusu alanın Belediye'ye devir talebimiz oldu. Bunu yaparken de köy halkından oluşan 5 kişilik bir komisyon oluşturduk. İşlemlerin takibini bu komisyona bıraktık. Şu anda eksik kalan bazı evrakların tamamlanmasını bekliyoruz. tamamladıktan sonra dosyayı bir bütün olarak Milli Emlak Müdürlüğüne vereceğiz.''
Satış işlemini Milli Emlak Müdürlüğü adına yapacaklarını belirten Dinç, satıştan elde edilecek hasılatın yüzde 80'inin Milli Emlak Müdürlüğüne, verildiğini bildirdi.

Evlerin üzerinde belirleyecekleri fiyatı ise Taktir Komisyonunun vereceği fiyat üzerinden satışların sağlanacağını anlatan Dinç, ''Devir işlemi bittikten sonra TOKİ'nin dönüşüm programı içerisine alınan bölgelerde öncelikli olarak konut üretme gibi bir görevi vardır. Dolayısıyla biz TOKİ'den bu işlemler bittikten sonra burada konut üretimini bekliyoruz. Bizim Belediye sınırları içerisinde iki tane kentsel dönüşüm bölgesi var, biri Sanayi Mahallesi, diğeri de Peyas köyüdür. Öncelikle TOKİ'nin bu bölgelerde dönüşümü sağlaması gerekiyor ve bu anlamda TOKİ'ye çağrıda bulunuyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2008 Çarşamba 17:01:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?