3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

'Gönül köprüsü' Diyarbakır'da star aldı

Milli Eğitim Bakanlığı ve Turkcell işbirliğinde başlatılan 'Gönül Köprüsü' projesi Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in katılımıyla Diyarbakır'dan start aldı.


Yöredeki kadınlar ile Kürtçe konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Diyarbakırlılara, "Gönüllerdeki bölünme toprak bölünmesinden daha tehlikelidir. Anneler babalar, size sesleniyorum. Gönüllerimizi bölmeye çalışanlara müsaade etmeyin" dedi.


Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Diyarbakır Valisi Avni Mutlu, Milletvekilleri ve bürokratlar, Diyarbakır'dan İstanbul, Çanakkale ve Balıkesir'e gidecek 240 öğrenciyi uğurladı. Bakan Çelik, Gönül Köprüsü projesinin ülkede bütünlük sağlamak amacıyla hayata geçirildiğini vurgulayarak, birlik mesajı verdi. Alparslan İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törende konuşan Çelik, şunları söyledi:


"Türkiye'nin daha iyiye güzele kavuşmasında takoz olan insanlar var maalesef. Gül ile gübre bir aradadır zarar vermez. Güllerin dikeni vardır. Dikenler arasından sıyrılıp gül olma davasındayız. Gençler, gittiğiniz yerleri görmeye değil anlamaya hissetmeye özümsemeye çalışın. Hiçbir Diyarbakırlı vatandaşımızın Türkiye'min bir parçası olmak yerine buradan ayrılmak istediğine kesinlikle inanmıyorum. Bir toprak bölünmesi olacağına inanmıyorum. Bu vücudun bir organı olmak yerine buradan ayrılıp gitmek istediğine kesinlikle inanmıyorum. Ancak gönüllerdeki bölünme topraklardaki bölünmeden daha tehlikelidir. Anneler babalar, size sesleniyorum gönüllerimizi bölmeye çalışanlara müsaade etmeyin."

ANTALYA DİYARBAKIRLILARINDIR
Gönül köprülerinde ihtiyaç olduğunu belirten Bakan Çelik, "Antalya Diyarbakır'ın, Diyarbakır Antalyalınındır. Muğla Vanlının Van Muğlalınındır. Erzurum Bursalının Bursa Erzurumlunundur. 780 bin kilometrekarelik bu ülke, 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım' diyen herkese aittir. Kürdü, Türkü, Lazı, Çerkezi kim olursa olsun bayrağımızın altında yaşayan, bu ülkenin nimetlerini külfetini paylaşan insanlar arasında ilişki kurmak, yüreklere dokunmak bizim esas amacımızdır" diye konuştu.
Kan davalarının, kin davalarının annelerin yüreğine kor düşürmediği bir Türkiye'nin özlemi içerisinde olduklarını ifade eden Çelik, "Çakıl taşları da bir aradadır. Bir arada olmak yetmiyor. Beraber olmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Bakan Çelik, İstanbul'a giden öğrencilerin futbolcularla ve ünlülerle bir araya geleceğini söylemesi üzerine tören alanında hazır bulunan öğrencilerden büyük bir alkış koptu. Törenin ardından öğrenciler aileleri ile vedalaşarak kendilerini bekleyen otobüslere bindiler. Bakan Çelik de öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi ve öğrencileri el sallayarak uğurladı.

KÜRTÇE KONUŞAN BAKAN'A DİYARBAKIRLI KADIN TÜRKÇE CEVAP VERDİ
Diyarbakır'da vatandaşlar ile sohbet eden Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kendisini görmeye gelen bir kadına, Kürtçe olarak "Halive çiye, çavanin başen", ''Haliniz nasıl, iyi misin'' demesi üzerine yörede yaşayan kadın Türkçe cevap vererek, "Hoş geldiniz, sayın Bakanım, sayın Valim" dedi.

BAKAN ÇELİK ŞIRNAKLI ÖĞRENCİYİ MİSAFİR EDECEK
Gönül Köprüsü projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de Şırnaklı bir öğrenciye ev sahipliği yapacak. Bakan Çelik'in kızı Büşra Çelik gibi OKS'ye girecek olan Şırnaklı öğrenci sınavdan sonra Ankara'ya gidecek. Bakan Çelik, siyasetçilere Gönül Köprüsü projesine destek vermeleri, çocukları ağırlamaları için de birer mektup gönderdi. Gönül Köprüsü projesi kapsamında 81 ilde 100 bin öğrenci Doğu'dan Batı'ya, Batı'dan Doğu'ya gidecek. Diyarbakır'dan ilk kez ayrılan çocukların mutluluğu ise gözlerinden okunuyordu.

BAKAN ÇELİK BAKAN EKER'İN AĞABEYİNİN TAZİYESİNE KATILDI
Gönül Köprüsü projesi için Diyarbakır'da temaslarını sürdüren Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, önceki gün kalp rahatsızlığı nedeniyle vefat eden Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in ağabeyi Mehmet Eker'in taziyesine katıldı. Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü'nde kurulan taziye evini ziyaret eden Bakan Çelik, kabine arkadaşı Bakan Eker'e başsağlığı dileyip Fatiha okudu. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, daha sonra Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu'yu makamında ziyaret etti. Polis mangasını selamlayan Çelik, Türkiye'de 4 milyon 800 bin kişinin okuma yazma bilmediğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan başkanlığında yeni bir proje hayata geçirdiklerini ifade eden Bakan Çelik, "6 Haziran'da başlatacağımız proje ile 3 yılda 3 milyon kişiye okuma yazmayı öğretmeyi hedefliyoruz. Türkiye'de okuma yazma bilmeyen 4 milyon 800 bin kişi var. Bunların 4 milyon 200 binini büyük kentlerde yaşayan kadınlar oluşturuyor. Ülkemizde maalesef 12 Eylül dönemi sonrası herkese okuma yazma
öğretilsin talimatları verildi. Maalesef projeler sadece kağıt üzerinde kaldı. İnsanlar kurslara gitmeden sertifika aldılar. Bu proje kesinlikle bu şekilde olmayacaktır" diye konuştu.

ÇOCUKLARI ÇÖPÇÜ YAPMIYORUZ
Türkiye'de 5 Haziran günü bütün zamanların en büyük çevre etkinliklerinin düzenleneceğini kaydeden Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Türkiye'deki bütün ilköğretim ve ortaöğretim okulları yarın temizlik kampanyasi için tatil edilecek. 20 milyon gönüllü öğrenci ve veli deniz kıyalarında, akarsu ve göl havzalarında 'Temiz Sular Temiz Türkiye' kampanyası çerçevesinde temizlik yapacağız. Buradaki amacımız çevre duyarlılığı ile ilgili bir farklılık oluşturmaktır. Çocuklara pratik bir çevre dersi vermektir.


Kirliliğin çevrede ne tür felaketlere yol açtığını göstereceğiz" şeklinde konuştu.
Bakan Çelik, Türk insanın evinin Avrupalı insanların evinden daha temiz olduğunu söyledi. Proje kapsamında çocukları çöpçü yapmadıklarını belirten Bakan Çelik, eleştirilere tepki gösterdi. Bakan Çelik, "Biz çocuklarımızı çöpçü haline getirmiyoruz. Bunun sembolik bir anlamı var. Ben çocuğuma çöp toplatmam söylemi aslında gerçekçi değil. Projeye katılacak olan çocuklara eldiven, maske, poşet, şapka türü malzemeler dağıtacağız. Yani çocuklar elleri ayakları ile pisliklerin içine girmeyecek. Her şey nizami yapılacak. Tepkileri bireysel olduğunu düşünüyorum" dedi.

..
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2008 Salı 19:02:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mustafa Yaman IP: 81.214.189.xxx Tarih : 12.11.2008 13:42:21

Bakana Türkçe cevap veren kadına takdirlerimi ve sevgilerimi sunuyorum. kimsenin evindeki ana diline karışmak doğru olmayabilir ama bir bakanın Anayasa maddesini ihlal etmesi karşısında tavrını koyan bir kadına da gereken saygı gösterilmelidir.