3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Günde 7 bin HIV enfeksiyonu oluşuyor

Diyarbakır İl Sağlık Müdür yardımcısı Dr. Vedat Dorman 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada 33 milyon kişinin HIV virüsü taşıdığını ve yeni vakaların tahmini olarak 4.6 milyon olduğunu söyledi.

1 Aralık Dünya AIDS günü nedeniyle Diyarbakır İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Vedat Dorman bir basın açıklaması yaptı. Dorman açıklamasında dünyada hala 33 milyon yetişkin ve çocuğun HIV virüsü taşıdığını belirterek "AIDS, HIV nedeni ile oluşan, gerekli önlemler alınmadığı takdirde hızla yayılan bir hastalıktır. Dünyada her gün 7 bin yeni HIV enfeksiyonunun meydana geldiği tahmin edilmektedir. Etkilenen kişilerin çoğunluğu en üretici çağlarında olan 25 yaş altındaki gençlerdir. Halen dünyada yaklaşık 33 milyon erişkin ve çocuk HIV ile enfekte olmuştur. Yeni HIV vakalarının tahmini sayısı 2.5 milyon. HIV/AIDS'li çocuk sayısının 2,1 milyondur. Vakaların yüzde 95'i ise gelişmekte olan ülkelerde yaşamaktadır. Henüz etkin bir aşısı olmayan HIV'e karşı alınan koruyucu önlemlerin, Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezlerinin ve halk eğitimlerinin büyük rolü olmuştur. AIDS mücadelesinde kaydedilen bir diğer gelişme ise tedavideki yeniliklerdir. Ümit vadeden yeni çok ilaçlı tedavi şemaları ile hastalık belirtilerinin ortaya çıkışı geciktirilebilmektedir. Ancak tedavi giderlerinin çok yüksek oluşu ve yıllık ilaç giderlerinin astronomik rakamlara ulaşması, bu tedavilerden herkesin faydalanmasını zorlaştırmaktadır. Bunların yanı sıra HIV şüphesi olan ya da HIV tanısı konmuş kişilerin tanınabilirlik ya da damgalanma korkusu nedeniyle toplumda kimliklerinin gizli kalmasını istemeleri ve sağlık kurumlarına baş vurmada çekinmeleri bu hastalıklar yapılan mücadelede aksamalara yol açabilmektedir" dedi.

TÜRKİYE'DE 1985 YILINDAN BU YANA AIDS VE HIV ENFEKSİYONU GÖRÜLMEKTE"

Diyarbakır İl Sağlık Müdür yardımcısı Dr. Vedat Dorman, Türkiye'de 1985 yılından bu yana AIDS/HIV enfeksiyonu görüldüğünü belirterek "1985 yılında 1 AIDS ve 1 taşıyıcı toplam 2 olan vaka sayısı, Haziran 2008 itibarıyla 682 AIDS ve 2 bin 493 taşıyıcı olmak üzere toplam 3 bin 175'e ulaşmıştır. İstatistiklere göre, enfekte olanların yarısından çoğu hastalığı korunmasız cinsel ilişki yoluyla, başlıca heteroseksüel ilişkiden almıştır. Bu yolla eşlerinden HIV enfeksiyonunu kapan kadın sayısı artmaktadır.

Heteroseksüel ilişkiden yüzde 58'i, Homo Biseksüel Cinsel İlişki toplam sayının yüzde 8'ini ve ilaç bağımlıları da toplam sayının yüzde 4'ünü oluştururken, kan naklinden ortaya çıkan vakalar yüzde 2'de kalmaktadır. Yurt dışında yaşamış veya yurt dışına seyahat etmiş olan kişi sayısı, toplamın yüzde 20'sini oluşturmaktadır. Vakaların yüzde 69'unu erkekler oluşturmakla birlikte, sayı kadınlar arasında da artış göstermektedir. Ülkemizde enfeksiyondan en fazla etkilenen nüfus 25 - 49 yaş grubundadır. Metropol iller ile turistik illerde daha fazla vaka görülmekle birlikte, vakalar hemen tüm illerimizde mevcuttur. Bildirilen kişilerin yüzde 15'i yabancı uyrukludur. Son yıllarda Ukrayna ve Moldova uyruklu yabancı vaka sayısında artış görülmektedir. Diyarbakır ilimizdeki vaka sayısı 4, taşıyıcı sayısı da 8 olmak üzere toplam 12 'dir" dedi.

AIDS'e karşı farkındalığın uluslar arası bir sembolü olan kırmızı kurdele'nin özellikle AIDS gününe denk düşen zamanda takılması topluma AIDS'e önem verdiğimizin ve bu konuda desteğin önemli olduğunun vurgulanması açısından önemli olduğunu belirten Dorman kurdelenin "AIDS'i biliyorum, AIDS'den korunuyorum ve AIDS'den ölenlere saygı duyuyorum" mesajlarını taşıdığını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2008 Pazartesi 15:49:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?