3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Güneş enerjili sulama sistemi

Almanya Federal Hükümeti ile Diyarbakır Dicle Üniversitesi Rektörlüğü arasında yapılan protokol ile Ziraat Fakültesi'nde yürütülen 'Farklı Bitkileri Güneş Enerjisi İle Çalışan Su Pompası Kullanılarak Damlama Sulama Sistemiyle Sulama' projesi hayata geçirildi.

Almanya Federal Hükümeti Türkiye Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz'un desteği ile Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde kurulan Farklı Bitkileri Güneş Enerjisi ile Çalışan Su Pompası Kullanılarak Damlama Sulama Sistemiyle Sulama sistemi hayata geçti. Diyarbakır'daki sulama sisteminin açılışına Alman Federal Hükümeti Türkiye Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, Diyarbakır Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Doğan Şakar ve çok sayıda konuk katıldı. Sistemde yer alan 12 adet sabit panel sayesinde 10 dekarlık bir alan damlama sulama sistemi ile sulanmaya başlandı. Tamamen güneş enerjisi ile çalışan su pompalarından yararlanılarak yaz dönemlerinde pamuk ve mısır, ilkbahar ve kış aylarında ise taze fasulye ile taze soğan yetiştirilecek. Proje'nin açılışında Türkçe konuşma yapan Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, Avrupa Birliği'nin (AB) bölgeye yoğun bir destek vermesi gerektiğini belirterek, "Diyarbakır'ın; Türkiye'nin güneş şampiyonu olduğunu yoğun bir şekilde hissediyorum. Bugün Diyarbakır'da bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Geçtiğimiz dönemlerde de buraya gelmiş ve buraların gelecek vadeden potansiyelini görme fırsatını bulmuştum. Eski bir tarih ve ticaret merkezi olan Diyarbakır, doğunun en önemli kentidir ve bugün burada önemli bir vesile ile bir araya geldik. Türk-Alman ilişkilerinin çok dostane olduğunu ve uzun bir geçmişe dayandığını belirtmek istiyorum. Yoğun ikili ekonomik çabalar ve bu ilişkiler ile Diyarbakır, Batman ve Siirt'te atık su ile atık su projesine Alman kredi kurumu da çok önemli bir destek vermiştir. Biz Avrupa Birliği'nin bu bölgeye güçlü bir destek vermesini arzuluyoruz. Sadece bölgenin stratejik önemiyle değil AB ile, Müzakere ile Türkiye'nin bu bölgesinin başarılı bir şekilde gelişmesini istiyoruz" dedi.
Yapılan açılışın ardından güneş enerjisi ise haşlanan mısırlar Büyükelçi Cuntz, Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ve gelen diğer konuklara ikram edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 16:23:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?