3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Güneydoğu'dan kuraklık göçü

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde işsizliğin etkileri yaşanan kuraklık ile birlikte derinleşiyor. Yüzlerce vatandaş çoluk çocuğuyla iş bulmak umuduyla Batı illerine göç ediyor.

Güneydoğu'da işsiz olan binlerce vatandaş yeni bir hayat, yeni bir iş umuduyla Batı'ya ve özellikle büyük şehirlere göç ederken, tren garları ve terminallerde yürek burkan sahneler yaşanıyor. Mardin, Siverek, Batman gibi çevre illerden gelip sabahın erken saatlerinden itibaren Diyarbakır Tren Garı'nda çoluk çocuk beklemeye koyulan vatandaşlar umut trenini beklemeye başlıyor. İhtiyaç duyacakları eşyaları trenlere yükleyip kendileri için ayrılan vagonlara yerleşen vatandaşların uzun ve zahmetli yolculuğu Yalova, Bursa ve İzmir gibi kentlerde son buluyor.

İş bulmak için memleketlerini terk edenlerin her birinin yürek burkan ayrı bir hikayesi var. Kimi başlık parası toplamak ve evlenmek, kimileri ekmek, kimileri ise daha iyi bir hayat için şansını deniyor.

Bölgede iş olmadığı için zorunlu göç etmek zorunda kaldıklarını ifade eden vatandaşlar, özetle şöyle konuştu:

''Çoluk çocuğumuzun nafakasını çıkarmak için ne yazık ki her yıl batıya göç etmek zorunda kalıyoruz. Bu yıl bölgemizde kuraklık olduğu için ekinlerin tümü kurudu. Köyde yapacak iş olmadığı için kış aylarında yiyecek içecek ihtiyaçlarımızı karşılamak için çalışmaya gidiyoruz. Ne iş olsa yapıyoruz. Geçen yıl günlük yevmiye 25 YTL idi ancak bu yıl 18 YTL'ye düştüğünü duyduk. Gideceğimiz kentlerde iş arayacağız. Tarla işlerinden anlarız ne iş olsa yapmak mecburiyetindeyiz. Devletin artık bögede istihdam sorununa çözüm bulmasını istiyoruz. İş bulmak için göç ettiğimizde aile düzenimiz bozuluyor. Çoluk çocuk dışarıda çadırlarda yatmak zorunda kalıyoruz. Hiç istemediğimiz halde okula giden çocuklarımız eğitimden geri kalıyor."

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan işsizlik nedeniyle, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman ve Siirt gibi illerden her yıl binlerce kişi geçici işçi olarak Marmara ve Karadeniz bölgelerine göç etmek zorunda kalıyor.

.
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2008 Cuma 17:51:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?