3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Hacker mağdurunun zararı

Hacker mağdurunun zararını banka ödeyecek...

Diyarbakır'da görev yapan mühendis Okan Gerçek'in banka hesabındaki maaşını internet üzerinden kendi hesaplarına aktaran Hacker’lerle ilgili Diyarbakır 2'inci Asliye Hukuk Mahkemesi emsal olabilecek bir karar verdi.

Olayda gerekli önlemleri almayan bankayı kusurlu bulan mahkeme, vatandaşın parasının iadesine, yargılama giderlerinin de olayla ilgili yakalanan sanıktan tahsiline oy birliğiyle karar verdi.

Diyarbakır’da Karayolları 9'uncu Bölge Müdürlüğü’nde mühendis olarak çalışan Okan Gerçek'in maaşının yattığı banka, 2005 yılında çalıştığı kurum tarafından değiştirildi. Okan Gerçek'in maaşı da yeni anlaşma yapılan bankaya yatırılmaya başlandı. Ancak tüm faturaları için önceki bankaya otomatik ödeme talimatı vermiş olan Okan gerçek, bu nedenle her ayın 15’nci günü yeni bankaya yatan maaşınının bir bölümünü EFT yoluyla eski bankasındaki hesabına aktardı. Bu sırada boş durmayan Hackerler, Okan Gerçek’in yeni bankadaki hesabından kendi hesaplarına 2 bin YTL aktardı. Bu para 4 dilim halinde 16, 17 ve 18 Temmuz 2005 tarihlerinde aynı bankanın İzmir’deki Güzelyalı, Alsancak, Basmane ve Bornova Şubelerine ait ATM’lerden çekildi.

BANKA SORUMLULUĞU ALMADI
Hesabının boşaltıldığını öğrenen Okan Gerçek soluğu banka şubesinde aldı. Banka görevlisi Okan Gerçek’e, “Çekilen 2 bin YTL’nin haricinde hesabınızdan 2 bin YTL daha Almanya’daki Deutshe Bank'a Gültekin Ay adına EFT yapmak istemişsiniz. Ancak bakiyeniz yeterli olmadığı için bu işlem gerçekleşmemiş. İnternet üzerinden yapılan işlemlerde bankamız 3 şifre istiyor, doğru girilirse bundan sonraki işlemlerde mesuliyet kabul etmiyor. Siz şifrenizi kaydetmişsiniz, biz sorumlu değiliz'' cevabını verdi.

Neye uğradığını şaşıran Okan Gerçek hesaptan para çekmediğini, ayrıca sözkonusu EFT işlemlerini de yapmadığını ısrarla söylemesine rağmen bankayı bir türlü ikna edemedi. Merkezi düzeyde yapılan yazışmaların da sonuçsuz kalması üzerine Okan Gerçek çareyi yargıya başvurmakta buldu ve parasının iadesi için banka aleyhine 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Ayrıca dolandırıldığı için Hackerler hakkında suç duyurusunda bulundu.

MAHKEME BANKAYI HAKSIZ BULDU
Davayı görüşerek karara bağlayan Diyarbakır 2'nci asliye Hukuk Mahkemesi, bankayı haksız buldu ve şu kararı verdi:

“Her ne kadar davalı bankanın, davacı Okan Gerçek’in kendi kusuru sonucu internet bankacılığı için kendisine tahsis edilen şifrelerin 3'üncü kişilerin eline geçmiş olmasına sebebiyet verdiği iddia edilmiş ise de, Okan Gerçek tarafından internet üzerinden yapılan işlemler sırasında 3'üncü kişilerce sistem üzerinden bu bilgilerin elde edildiği, zira Okan Gerçek’in hesabından havale yapan ve yine adına hesap açılan kişinin davacıyla bir ilgisi tespit edilememiştir. Bankanın, internet bankacılığı için gerekli sistemi kurarken yeterince güvenlik önlemi almadığı, objektif özen yükümlülüğünü yerine getirmediği, bu nedenle hafif kusurundan dahi sorumlu olduğu, bu nedenle bankanın oluşan maddi zararı davacıya ödemesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır. 2 bin YTL’nin dava tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faiziyle davalı bankadan alınarak davacı Okan Gerçek’e verilmesine karar verilmiştir. Çünkü Okan Gerçek’in zararına yol açan işlem davalı bankanın güvenlik sisteminden kaynaklanmıştır. Güvenlik sistemindeki zaafların internet korsanları olarak adlandırılan Hacker’lerce delinmesinin mümkün olduğu, bazı bankaların bu konuda oldukça sıkı önlem aldığı tespit edilmiştir.'' Mahkeme, mahkeme masraflarının ise, hesabı boşalttığı belirlenen ve yakalanan hackerden tahsiline karar verdi.

HACKER'İN 5 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
Bu arada savcılığa yapılan suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada, banka ile yazışma yapan savcılık, Okan Gerçek’i dolandıran kişinin hayali olmadığını tespit etti. Bu kişinin Diyarbakır’da ikamet eden Diyarbakır’ın Lice İlçesi nüfusuna kayıtlı anne kızlık soyadı Bulut olan Fatma ve Muzaffer oğlu Bilen Zigurli olduğu ortaya çıktı. Yakalanan Zigurli hakkında, ‘Bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle hırsızlık, bilişim sistemlerini bozma, kırma, sisteme veri yerleştirme’ suçlarından 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Bilen Zigurli’nin tutuksuz yargılanması sürüyor.

star
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2008 Salı 15:05:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?