3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Halk müziği korosundan albüm

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Halk Müziği Korosu tarafından hazırlanan 'Medreselerden Günümüze Kürt Müziği' albümü, düzenlenen bir gala ile tanıtıldı.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Müziği Korosu tarafından iki yıldan bu yana sürdürülen proje sonucunda oluşturulan albümün galası Şehir Tiyatroları Salonu'nda yapıldı. Galaya akademisyen, sivil toplum örgütleri temsilcileri, kültür ve sanat insanları ile çok sayıda seçkin bir davetli topluluğu katıldı. Tiyatro sanatçısı Kemal Ulusoy'un sunduğu galada, Diyarbakır Sinema Atölyesi'nin albümle ilgili hazırladığı sinevizyon gösterisi yapıldı. Daha sonra Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadri Yıldırım, Kürt müziği ve felsefesi üzerine anekdotlar anlattı. Yıldırım, Kürtlerin müzik ve halayının Zerdüşt rahiplerinin bulunduğu 'Soma' denilen kutsal bir yerde başladığını söyledi. Yıldırım, "Bu kutsal yerde Zerdüşt rahipler yaktıkları ateşin etrafında halay çekip ilahiler söylerlerdi. Daha sonra 'Soma' halay ismine dönüştü. Zazalar bu sözü zenginleştirerek Allah'ın ismi olan 'Homa'ya çevirdiler. Daha sonra değişerek sema oldu. O da Mevlevilerin halayının ismi oldu" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise bugüne kadar gelmiş bütün medeniyetlerin beşiğinin bu duygu yüklü söz ve sesler olduğunu belirterek, "Bu kadim topraklardaki Dicle ve Fırat nehirleri bir anlamda yaşamın başlangıcıdır. İnsanlığın ileriye doğru bütün adımlarında bu topraklar temel, destek ve ilham kaynağı olmuştur. Kültür, edebiyat, sanat, ilim ve irfan ilerleyişini ilhamını bu topraklardan almıştır. Ne yazık ki, gün geldi bunların hepsi unutuldu. Binlerce kez evleri şen ola ki, dengbejlerimiz sayesinde bu kültür ve sanat bütün engellemelere ve baskılara rağmen bugüne kadar taşınabildi. Medreselerin tarihine bakıldığında bölgedeki bilimsel gelişimin temelini oluşturduğunu göreceksiniz. Medreselerimizde astronomi, ilim, irfan, matematik, felsefe, coğrafya eğitimleri görülmüştür. Ve diyebilirim ki dünyanın bilim insanları bu derinlikli felsefeden faydalanmıştır" şeklinde konuştu.

Baydemir, Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, DTP İl Başkanı Necdet Atalay ve diğer konuklar, Medreselerden Günümüze Kürt Müziği albümünü yapan koro adına Ali Aktaş'a çiçek verdi. Gala konuklara medrese müziği eşliğinde verilen kokteylle devam etti.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 15:48:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?