3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Haraç kesen 'Mimi'ye 40 yıl

Diyarbakır'da ilköğretim 5. sınıf öğrencisinden 10 kez bıçak tehdidiyle 39 YTL haraç aldığı tespit edilen 'Mimi' lakaplı Ü.E (18), toplam 120 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Duruşma esnasında zararı mağdureye ödediği için sanık Ü.E'nin cezası 40 yıla indirildi.

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan karar duruşmasında tutuklu sanık Ü.E ile avukatı hazır bulundu. Mahkeme heyetine mütalaasını sunan iddia makamı, 'Mimi' lakabıyla tanınan sanığın okul önünde 1-3-5-10-20 YTL'lik miktarlarda, korkutarak 10 kez para aldığı için Türk Ceza Kanunu'nun (TCK)149/1 maddesi uyarınca 10 yıldan 15 yıla kadar 10 kez cezalandırılmasını talep etti. Sanık avukatı Yusuf Arslan, müşteki D.A.'nın sınıfta arkadaşlarının çantasını karıştırırken yakalandığını belirterek, "Psikolojiye bakıldığında bu yaştaki çocuklar suçunu örtbas etmek için, zaman zaman bu yollara başvurdukları gözlenir. Kendi hayal dünyasında suçu başkasına yıkmak için birini bulmuştur. Mağdurenin sosyal yapısına bakıldığında da bu yollara başvuracak bir izlenim bulunmaktadır" dedi.
Tehditle para almadığını ifade eden sanık Ü.E, savunmasında ekonomik durumunun iyi olduğunu ve ''Bir kız çocuğundan 1 YTL alacak kadar küçülmediğini'' belirterek beraatını talep etti.


Önceki celsede dinlenen D.A., sanık Ü.E'nin bıçak göstererek kendisini okulun arka bahçesine götürdüğünü üzerindeki 1 YTL'yi aldığını iddia etmişti. Sanığın, ''Bir dahakine daha çok getir, yoksa kötü olur'' dediğini öne süren 11 yaşındaki D.A., korktuğu için ailesinden para çalarak götürdüğünü söylemişti. D.A., sınıfta arkadaşlarının çantasını karıştırırken yakalanınca ailesine bildirilmesi üzerine dava konusu olay ortaya çıkmıştı. Sanık Ü.E'nin ailesi yargılama esnasında mağdurenin zararını ödemiş, Aktaş ailesi de davacı olmadıklarını söylemişti.
Mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından, 10 kez 1-3-5-10-20 YTL'lik miktarlarda para alan sanık Ü.E TCK'nın 149/1 maddesi uyarınca 10 kez "Nitelikli Yağma" suçundan toplam 120 yıl hapis ile cezalandırılmasına karar verdi. Sanığın yargılama esnasında zararı mağdureye iade etmesi ve alınan miktarın azlığı ile sanığın duruşmalardaki hali göz önüne alınarak, toplam ceza 40 yıla indirdi.

OLAYIN GEÇMİŞİ
Diyarbakır'da okullara dadanan haraç çetelerinden birinde yer alan 'Mimi' lakaplı Ü.E hakkında rekor ceza istemiyle dava açıldı. Davaya konu olay ise 2007 yılında başladı. İddialara göre Ü.E, Şehit Yüzbaşı Bahtiyar Aydın İlköğretim Okulu önünde D.A. isimli öğrenciyi bıçakla tehdit ederek 1 YTL'sini gasp etti. D.A.'yı tehdit eden Ü.E ve arkadaşları, "Gelecek sefere daha çok getir" diyerek D.A.'dan haraç almayı sürdürdü. Defalarca Ü.E'ye para veren D.A.'nın babasının olayı fark etmesi üzerine polis Ü.E'yi
10 Mart'ta gözaltına aldı.

1 MİLYAR MAAŞ ALIYORUM DİYEREK KENDİSİNİ SAVUNDU
Halen tutuklu bulunan Ü.E hakkında ''Nitelikli gasp'' suçunu işlediği iddiasıyla dava açıldı. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamada sanık Ü.E, suçlamaları reddederken, kendisine iftira atıldığını ileri sürdü. 2007 yılı Eylül ayında 5. sınıf öğrencisi D.A.'dan tehditle para aldığını reddeden Ü.E, babasının kuaför olduğunu ve aylık kazancının bin YTL olduğunu belirtti. "1 YTL'ye ihtiyacı olacak bir yaşta değilim" diyen Ü.E, "Bana iftira atıyorlar. Bir kız çocuğundan para alacak kadar
küçülmedim" diyerek savunma yapmıştı.

KIZIM PARA ÇALINCA FARK ETTİM
Mahkemede tanıklık yapan D.A.'nın babası Z.A. ise "Kızımın benim, annesinin, halasının, dayısının, amcasının cebinden para çalmaya başladığını fark ettik. Karşıma alıp parayı ne yaptığını, hırsızlık yapmaya devam etmesi durumunda kız yurduna vereceğimi söyledim. Sonraki gün okuldaki arkadaşlarına 'Babam beni yurda verecek, ben eve gitmeyeceğim' diye haber göndermiş. Servisle eve gelmeyince akşama kadar aradık. Sonunda bir arkadaşının evinde bulduk. Eve gittiğimizde, parayı okul önünde kendisini 'Para
getirmezsen ne olacağını bilirsin' diye bıçakla tehdit eden adamlara götürdüğünü söyledi. Okul önüne gittiğimde tüm öğrenciler tarafından bilinen 'Mimi' lakaplı bir kişinin olduğunu öğrendim. Bu şahısla konuşmak istedimse de beni görünce hep kaçtı. Sonunda kızıma zarar verir endişesiyle suç duyurusunda bulundum" demişti.

..
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2008 Pazartesi 15:46:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?