3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

'Haydi Kızlar Suya' kampanyası

Silvan ilçesine bağlı en büyük köylerden birisi olan ve yaklaşık 3 bin nüfusun yaşadığı Boyunlu köyünde susuzluk nedeniyle öğrenciler okulu bıraktı.

Köyde su olmadığı için neredeyse bütün vakitlerini çeşme başında su taşımakla geçiren öğrenciler su olmadığı için okula gitmiyor.

Silvan'ın en büyük köylerinden biri olan Boyunlu, Keklikdere, Onbaşılar, Görentepe ve Bayrambaşı köylerinde su sorunu nedeniyle öğrenciler okulu bıraktı. Köylerde yaşanan su sıkıntısı nedeniyle çeşme başında uzun kuyruklar oluşturan çocuklar, bütün günlerini okul yerine su sırasında geçiriyorlar. Yaklaşık 3 bin nüfusun bulunduğu ve 200'den fazla hanenin olduğu Boyunlu köyünün bir tek çeşmesinde adeta izdiham yaşanıyor.

Silvan Kaymakamlığı tarafından KÖYDES projesi kapsamında bir kaç yere sondaj vurulduğu fakat kuyuların kuru çıktığı öğrenilirken, okullarda da su olmamasından dolayı öğrenciler okulu bıraktılar. Boyunlu ve Bayrambaşı köylerinde toplam 900 öğrenci eğitim ve öğretim görürken susuzluk nedeniyle okulda gereken temizliklerini yapamayan öğrenciler okulu bıraktılar. Boyunlu İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören 450 öğrenci eşeklerle çeşmeye su doldurmak için koşuştururken çocuklar nerdeyse bir birlerini ezdiler.

Boyunlu Köyü İlköğretim Okulu'nda eğitim gören Besra İlaiz(13) isimli öğrenci, "Geçen yıldan bu yana okulda su olmadığı için temizlik yapamıyoruz. Tuvaletlerimiz kapalı ve her taraf pislik içerisinde. Sabah 6'dan bu yana çeşme başında su sırasında bekliyorum. Her günümüz böyle geçiyor. Biz de herkes gibi ders çalışmak istiyoruz. Su sorunumuz bir an önce çözülsün. Biz de su taşımak yerine, ders çalışmak istiyoruz" dedi.

Lamia Sever isimli ev kadını ise su olmadığı için temizlik yapamadıklarını belirterek "Köyümüzde su yoktur, hepimiz bu çeşmeden ihtiyaçlarımız karşılıyoruz. Çocuklar su taşımaktan okula bile gidemiyorlar, temizlik yapamıyoruz, biz su istiyoruz" şeklinde konuştu.

Boyunlu İlköğretim Okulu Aile Birliği Başkanı olan Hanifi Menteş, "Köyümüzün su sorunu var. Köyümüzde su yok. Çocuklarımız okulda su olmadığı için okula gitmiyorlar. Bu okulda 450 öğrenci eğitim görüyor. Okulda su olmadığı için tuvaletler kapalıdır. Ben kendi çocuğumu bile okula gitmesi için ikna edemedim, diğer öğrencileri nasıl ikna edeyim. Diğer çocuklar okula gitmek istese bile benim çocuğum okula gitmez, okulda su tuvalet ve lavabo sorunu varken ben nasıl göndereyim okular. Eğer bu su sorunumuza bir çare bulunmaz ise biz önümüzdeki seçimlerde boykot yapmak amacıyla kimse oy kullanmayacak ve sandıkları boş göndereceğiz" diye konuştu.

Silvan Kaymakamı Veysel Beyru, köyde bir kaç yere sondaj vurduklarını belirterek, "KÖYDES kapsamında Valimizin talimatı ile bütün köylerimize su götürdük ve bu köyümüze de sondaj vurduk. Vurduğumuz sondaj sayesinde köyümüz suya kavuştu. Fakat bu yıl kuraklık nedeniyle 4 aydır su sorunu çekiliyor ve açtığımız kuyu kurudu. Köyde başka kuyular açmaya çalıştık fakat hepsi de kuru çıktı. Su yüzünden okula gitmeyen öğrencilerimiz için ancak Muhtar, Okul Müdürü ve Kaymakamlık olarak daha önce yaptığımız gibi bir tanker kiralarız ve okulun mevcut deposunu doldurarak öğrencilerimizin su sorununu çözmüş oluruz" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 11:25:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?