3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Hizbullah ana davasında tarihi mütalaa

Terör örgütü Hizbullah adına 198 silahlı eylemde toplam 156 kişinin öldürülmesi, 80 kişinin yaralanmasından sorumlu tutulan. örgütün üst düzey yöneticilerinden Edip Gümüş ile askeri kanat sorumlusu Cemal Tutar’ın da aralarında bulunduğu 32 sanıklı Hizbullah ana davasında, savcı 521 sayfalık mütalaasını açıkladı.

Sanıklardan tutuklu olan 22’sinin ağırlaştırılmış ömür boyu hapisle cezalandırılması istendi.

8 yıldan beri devan eden, 15 sanıkla açılan, ancak birleşen dosyalarla sanık sayısı 32’ye ulaşan ana davası Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanıklardan 19’u katıldı. 6 aydan beri hazırlık çalışmasını yürüten savcı Dr. Sacit Yılmaz, bugün görülen duruşmada 521 sayfalık mütaalasını mahkemeye sundu. Terör örgütü Hizbullah ile ilgili bugüne kadar ilk kez bu kadar kapsamlı bir mütalaa hazırlandı. Mütalaanın oldukça ayrıntılı olması nedeniyle, mağdurlara ve avukatlara fotokopi verilemedi. Bunun üzerine savcı Yılmaz, mütalaayı Dicle Üniversitesi matbaasında sınırlı sayıda bastırdı. Mütaala CD'ye kaydedilerek duruşmada sanık avukatlarına verildi.

Savcı Yılmaz, mütalaayı büyüklüğü nedeniyle çok zaman alacağı düşüncesiyle duruşmada okumak yerine, yalnızca sanıkların eylem sayısını ve hangi maddeden cezalandırılması gerektiğini bildirdi. Savcı Yılmaz aralarında DEP eski milletvekili Mehmet Sincar ile 2 korumasının Batman’da öldürülmesi, 2000’e Doğru Dergisi Diyarbakır muhabiri Halit Güngen ile Özgür Gündem Gazetesi muhabiri Hafız Akdemir, kapatılan HEP’in Gaziantep İl Başkanı Abdulsamet Sakık’ın da aralarında bulunduğu 156 kişinin öldürülmesi, 80 kişinin de yaralanması eylemlerinden dolayı tutuklu sanıklar Edip Gümüş, Cemal Tutar, Fuat Balca, Mehmet Feysel Bozkuş, Abdulkerim Kaya, Mehmet Varol, Mustafa İpek, Mahmut Demir, Kemal Gülşen, Yunus Avcı, Sinan Yakut, Mehmet Ezme, Şeyhmus Kınay, İsmail Kınay, Yusuf Begiç, Abdulvahap Ekinci, Mehmet Veysi Özel, Rıfat Demir, Mehmet Beşir Acar, Mehmet Tahir Ak, Mehmet Sudan ve Mehmet Garip Özer’in Anayasal düzeni silah zoruyla yıkıp yerine şeri esaslara dalayı İslam Devleti kurmak amacıyla vehamet arz eden silahlı terör eylemleri gerçekleştirdiklerini aktardı.

Savcı Yılmaz, bu 22 sanığın ağırlaştırılmış ömür boyu hapsini istedi. Yılmaz, sanıklardan Cemal Tutar’ın 90 kişinin öldürülmesi eylemine katıldığının sabit görüldüğünü, ancak ölenlerin tek tek isimlerini okumanın mümkün olmadığını da belirtti.

Yılmaz, tutuksuz sanıklar Fahrettin Özdemir, Ramazan Akyol, Mehmet Nurettin Karabulut, Abdulkuddus Yersiz ve Gazi Kavan’ın örgüt üyesi olmaktan 10 yıla kadar hapsini, Fahrettin Duman ve Fehmi Gürsul’un delil yetirsizliğinden beraatlerini talep etti. Yılmaz, sanık Turan Arı ile Musa Özer’in yargılama aşamasında ölmüş olmaları nedeniyle haklarındaki davanın düşürülmesini, firari olan ve hakkında 10 yıl hapis istenen Ejder Arpa’nın yakalanmasının beklenmesine karar verilmesini talep etti.

Sanık avukatları ve sanıkların mütalaaya karşı savunma hazırlamaları için kendilerine süre verilmesini talep etti. Kısa bir ara veren mahkeme savunmaların hazırlanması için duruşmayı erteledi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2008 Perşembe 15:31:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?